Vrijdag 31 maart 2017

Afscheid van 4 top OranjeLeeuwinnen bij Nederland-Frankrijk

copyright-proshots-877262-Kirsten_van_de_Ven-Pro_Shots-Stanley_Gontha.jpg

Kirsten van de Ven

copyright-proshots-939621-Petra_Hogewoning_-_Pro_Shots-Jasper_Ruhe.jpg

Petra Hogewoning

copyright-proshots-994731-Anouk_Hoogendijk-Pro_Shots-Erik_Pasman.jpg

Anouk Hoogendijk

copyright-proshots-994708-Manon_Melis-Pro_Shots-Erik_Pasman.jpg

Manon Melis. Foto's: Pro Shots

Vier voormalige OranjeLeeuwinnen die uitgebreid hun sporen hebben verdiend, nemen bij de komende oefeninterland in Utrecht afscheid van het publiek: Kirsten van de Ven, Petra Hogewoning, Anouk Hoogendijk en Manon Melis, zo maakt de KNVB bekend.

'Dank je wel'
Het Nederlands vrouwenelftal en alle aanwezige Oranjefans zeggen op vrijdag 7 april nog een keer 'Dank je wel' met een hoofdletter D, uit grote waardering voor wat deze vier boegbeelden voor de Oranje vrouwen en alle liefhebbers hebben betekend.

All time topscorer Manon Melis
Manon Melis, met 59 doelpunten all time topscorer van Oranje, debuteerde dertien jaar geleden in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Nederland (0-3). Toen zij op 9 maart vorig jaar haar laatste interland speelde (Nederland-Zweden 1-1 OS-kwalificatie, play-off), stond de teller op 136 caps. Daarmee bekleedt ze de vijfde plaats op de lijst van recordinternationals aller tijden.

Debuut van andere drie ooit in dezelfde wedstrijd
Het trio Van de Ven, Hogewoning en Hoogendijk droeg in augustus 2004 in het vriendschappelijk duel met Japan (0-2) voor het eerst het Oranjeshirt.

Kirsten van de Ven
Kirsten van de Ven, die tot 87 interlands en achttien doelpunten kwam, stopte in oktober 2015 bij Oranje na het met 2-1 gewonnen oefenduel met Frankrijk. Van de Vens belangrijkste doelpunt dateert van 2015, toen ze Oranje naar de achtste finale van het WK in Canada schoot. Hoogendijk en Hogewoning speelden een maand daarvóór voor het laatst in het nationale vrouwenelftal in de oefeninterland tegen Wit-Rusland (8-0 zege Oranje).

Anouk Hoogendijk
Anouk Hoogendijk, het gezicht van het vrouwenvoetbal, had toen 103 interlands en 9 doelpunten op haar naam staan. Hoogendijk schoot in de kwartfinale van het EK in 2009 de beslissende penalty binnen.

Petra Hogewoning
Verdedigster Petra Hogewoning speelde in elf jaar honderd keer in het Nederlands elftal. Voor de Rijnsburgse geldt het EK in Finland, toen Nederland tot de halve finale reikte, nog steeds als het hoogtepunt van haar voetbalcarrière.

Ervaring met EK's en WK
Alle vier de speelsters die nu afscheid nemen, deden mee aan het EK 2009 en het WK 2015. Van de Ven, Hoogendijk en Melis kwamen ook in actie op het EK 2013.

Ook afscheid van Versteegt en Heuver
Verder wordt op 7 april voorafgaande aan de wedstrijd tegen Frankrijk, ook nog afscheid genomen van 6-voudig international Mandy Versteegt, die tussen 2012 en 2014 voor Oranje speelde. Dat geldt ook voor Maayke Heuver, die 17 caps behaalde. Beide internationals waren present tijdens het EK 2013.

Persbericht KNVB