Maandag 26 maart 2018

Apotheose Oranje damesteam handbal in juni in Almere

Wedstrijden_Oranje_handbaldames-Nederland-Hongarije.jpg

Het Nederlands handbal damesteam heeft na het verlies tegen Hongarije nog niet deelname aan het EK 2018 veiliggesteld. Beeld: NHV.

Het Nederlands handbal damesteam had graag het EK-ticket vast binnengehaald. En was er heel dichtbij. Maar het benodigde gelijkspel zat er zondag tegen Hongarije nét niet in.

EK-ticket: nu over twee maanden
Na de 22-23 moeten de Oranje dames - net als de fans van wie er ruim 6000 naar het Indoor Sportcentrum in Eindhoven waren gekomen - nog twee maanden wachten. Vanaf dan heeft het EK in Frankrijk (dat begint in november 2018) waarschijnlijk definitief Nederland in de gelederen.

Oranje handbaldames nog altijd op koers voor EK
Oranje staat er nog altijd goed voor. Op basis van het aantal uitdoelpunten in de onderlinge duels staat Hongarije weliswaar aan kop in kwalificatiegroep 7, maar beide teams hebben evenveel punten. En de nummers één en twee kwalificeren zich beide rechtstreeks voor de Europese eindronde.

Na nipte winst, nu nipt verlies
In Eindhoven voor het recordaantal Oranje handbalfans lukte het Nederland niet om, net als eerder deze week, te winnen van Hongarije. Na de 18-19 van afgelopen donderdag bleef Nederland nu dus steken op een nipt verschil maar dan in eigen nadeel.

Gelijk opgaande interland
Bondscoach Helle Thomsen formeerde dezelfde ploeg als bij de vorige tweestrijd tegen de Hongaren. Gesteund door een sublieme sfeer in het Indoor Sportcentrum ging ook dit duel gelijk op, met gedurende de wedstrijd maximaal twee doelpunten verschil. Bij de pauze stond het 12-12, na treffers van Angela Malestein, Nycke Groot, Lois Abbingh, Yvette Broch en Martine Smeets aan Nederlandse zijde.

Veel gemiste grote kansen
Meteen in het tweede bedrijf leek Oranje wat afstand te gaan nemen. Sanne van Olphen en Martine Smeets scoorden en optimisme leek steeds meer de overhand te krijgen. Maar na enkele gemiste open kansen en vier onbenutte strafworpen, bleef Hongarije gelijke tred houden. Zo werd het tot en met de laatste seconden ongemeen spannend: verlies, gelijkspel en winst zaten enorm dicht bij elkaar, waarbij een gelijkspel of zege dus het EK-ticket al zou opleveren.

Afgekeurd doelpunt - anders was het EK al een feit
Maar na een 21-20 voorsprong waren de dames van Hongarije driemaal achtereen trefzeker, en daar kon ook de nieuwe aansluitingstreffer van Nycke Groot uiteindelijk onvoldoende aan veranderen. Temeer omdat - helaas - zes tellen voor tijd een op het oog zuiver doelpunt van Lois Abbingh door de arbitrage werd geannuleerd vanwege een vermeende sperfout van Danick Snelder...

Resterend programma Nederlands handbalteam voor EK-kwalificatie
Donderdag 31 mei spelen de Oranje handbaldames uit tegen Wit-Rusland, gevolgd door de thuiswedstrijd in Almere op zaterdag 2 juni, tegen Kosovo. Dit zijn de laatste twee wedstrijden in Groep 7, waarin Oranje normaal gesproken alsnog het kwalificatiekarwei kan afmaken.

Kaartverkoop voor Oranje handbaldames in Almere
De kaartverkoop voor de wedstrijd in het Topsportcentrum Almere begint op maandag 9 april, zo meldt het Nederlands Handbal Verbond. Ook zijn er vanaf die datum tickets te koop voor de Fandag op 3 juni. Zie ook: informatie over kaartverkoop Oranje handbaldames.


Nederland-Hongarije 22-23 (12-12)

Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Angela Steenbakkers, Laura van der Heijden (2), Debbie Bont, Lois Abbingh (8), Sanne van Olphen (1), Danick Snelder, Lynn Knippenborg, Inger Smits, Yvette Broch (1), Delaila Amega, Nycke Groot (6), Kelly Dulfer, Martine Smeets (3), Angela Malestein (1).