Donderdag 24 september 2015

Van der Laan nieuwe bondscoach

Arjan van der Laan (45) is de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, heeft de KNVB bekendgemaakt. Van der Laan komt over van Topklasser FC Lisse en begint op 1 oktober 2015. Zijn contract loopt tot en met het EK 2017 in Nederland.

Video: OnsOranje

Van der Laan neemt de taken over van Sarina Wiegman, die na het vertrek van Roger Reijners fungeerde als interim-bondscoach.

Talentvolle, vastberaden coach
“Van der Laan is een talentvolle coach en heeft de ambities die wij zoeken,” zegt Minke Booij, manager vrouwenvoetbal van de KNVB. “Als coach heeft hij de vastberadenheid en energie om te gaan voor het hoogst haalbare en de wil om zichzelf elke dag te ontwikkelen. Die drive sluit aan bij het team en de KNVB. Bovendien brengt hij goede ervaring met zich mee vanuit het topvoetbal.”

Ambitie: plek in de top 5
De kersverse bondscoach vindt het vanzelfsprekend een eer om in deze nieuwe functie aan de slag te gaan, vermeldt de voetbalbond in zijn persbericht. “De KNVB heeft de ambitie om structureel aanwezig te zijn op eindtoernooien en uiteindelijk toe te werken naar een plek bij de top vijf van Europa. Het is fantastisch om daaraan te mogen bijdragen. Ik kijk uit naar het eerste moment dat ik met het team op het trainingsveld sta.”

Meer over de carrière van Arjan van der Laan
Van der Laan speelde 423 duels in het betaald voetbal, waarin hij 89 keer scoorde. Hij kwam uit voor Sparta Rotterdam, FC Twente, ADO Den Haag en FC Dordrecht.

Daarna werd hij jeugdtrainer bij Sparta Rotterdam en liep hij stage bij N.E.C. Vervolgens was hij trainer van Jong Sparta Rotterdam en aldaar assistent-trainer bij het eerste elftal. Twee keer bekleedde hij bij die club op tijdelijke basis de functie van hoofdcoach.

In 2014 maakte Van der Laan de overstap naar FC Utrecht, waar hij aan de slag ging als jeugdtrainer en assistent bij het beloftenelftal. Daarna mocht Topklasser FC Lisse hem verwelkomen als hoofdtrainer.