Dinsdag 8 november 2016

België: Debuterend buurland

Janice_Cayman.jpg

Door StampMedia from Belgium (België - Nederland) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Naast de twee sterke tegenstanders treft Nederland bij het EK 2017 ook een outsider. De OranjeLeeuwinnen mogen een ware burenruzie uitvechten en nemen het in de groepsfase op tegen de vrouwen van België!

Debutant
Over de historie van België op eindtoernooien kunnen we kort zijn: die is er niet. De vrouwen van onze zuiderburen hebben dus nu al historie geschreven. Zij zijn namelijk de eerste Belgen die op een EK voor vrouwen mogen deelnemen. Nederland was in 2009 en 2013 al van de partij.

Kwalificatiereeks boven verwachting
Dat België zich kwalificeerde, was op zich geen verrassing. De manier waarop was dat echter wel. In acht wedstrijden haalde de ploeg zeventien punten en de vrouwen scoorden 27 doelpunten. Bovendien waren zij de enigen die een punt tegen de Engelsen wisten te pakken en überhaupt wisten te scoren tegen de Three Lions (1-1).

Generale repetitie
Hoe de OranjeLeeuwinnen en België in verhouding tot elkaar staan, weten we op het moment nog niet. We komen er echter snel genoeg achter. Op 24 november werken België en Nederland namelijk een oefeninterland af. Wij hopen op een goede generale repetitie! De EK-wedstrijd wordt op 24 juli gespeeld.

Tekst: EKVrouwen.nl/Imre Himmelbauer