Woensdag 2 maart 2016

Bondscoach Van der Laan, tegen EKVROUWEN.nl: “Ik ben trots op deze ploeg. Dat wil ik toch wel even benadrukken”

Van_der_Laan-Copyright-ProShots-1113715-Jasper_Ruhe-CREDIT.jpg

Pro Shots / Jasper Ruhe

“Ik ben trots op de ploeg. Als je een dag van tevoren Lieke Martens samen met Stefanie van der Gragt kwijtraakt, en het vervolgens als team zó oppakt, dan is dat wel iets om te benadrukken”, zegt bondscoach Arjan van der Laan op de persconferentie tegen EKVROUWEN.nl.

Het woord ‘billenknijpen’ viel woensdagavond meerdere malen. Want na de 4-1 voorsprong leek het tijd om de vlag alvast iets omhoog te hijsen, maar de Zwitsers zorgden voor een verrassende en tevens knappe comeback. In hoeverre was die ook aan de Oranjevrouwen te wijten?

“Het is in zo’n wedstrijd altijd ‘een combinatie van’. Na rust speelden we onze beste fase, je hebt het idee dat je op fluweel zit, maar het voetbalspel kan raar lopen. Je zag mede dankzij hun wissels, individuele krachten en hun terugkeer in de wedstrijd ook het mentale gedeelte groeien."

“Je zag dat de speelsters die voor Zwitserland in het veld kwamen heel veel snelheid en dreiging wisten te veroorzaken.
En dan is het misschien ook zo dat je zelf een beetje op twee gedachten gaat hinken. Na onze eerdere goals denk je: daar liggen zeker nog meer mogelijkheden. Maar aan de andere kant moet je juist wat behoudender gaan spelen.”

“Er werd aan onze kant niet echt meer aan opbouw gedaan. De lange bal die we gingen spelen wordt wat meer een spel van toeval, en daar deden we onszelf geen plezier mee. Een volgende keer moeten we vooral voorkomen dat we de tegenstander het gevoel geven dat er nog wat mogelijk is. We zullen daarin ook op zo’n moment consequenter moeten zijn en de organisatie beter moeten neerzetten.”

“Maar in ieder geval ben ik wel trots op de ploeg, want dat wil ik nog wel even benadrukken.
Als je Lieke Martens een dag van tevoren samen met Stefanie van der Gragt kwijtraakt, ofwel een topscorer en nog een sterspeler, en je het toch zo goed weet op te pakken, dan ben ik heel trots op de ploeg.”

Van der Laan: “Uiteindelijk ben je heel blij dat je met 3-4 de wedstrijd wint. Want in zo’n toernooi is die eerste wedstrijd enorm belangrijk. De eerste horde is genomen, al besef ik: we zijn er nog lang niet.”

Met dank aan Imre Himmelbauer