Maandag 12 december 2016

"Heel mooi dat je als speelster deze meiden kunt inspireren"

Daphne_Koster.jpg

Door ING Nederland (Flickr: [1]) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Daphne Koster heeft voor het tweede jaar op rij een training voor jonge meisjes georganiseerd. De speelster van Ajax en oud-international wil als professioneel speelster meisjes aanmoedigen om hun voetbaldromen achterna te gaan.

Talentendag
Op de talentendag voor kinderen van zeven tot en met negen jaar lieten 120 meisjes van zeven tot negen jaar hun voetbalkunsten zien. Trainers Daphne Koster en Loïs Oudemast, die beiden voetballen voor Ajax, selecteerden daarna de zestien meest getalenteerde speelsters. Deze meiden mogen zes trainingen afwerken op de Toekomst, het opleidingscomplex van Ajax.

'Wij zeggen: er ligt een toekomst voor je'
"Tegenwoordig kun je als vrouw wel bij Ajax voetballen. Meiden zijn zich daar steeds meer van bewust. Wij zijn er om die meisjes te stimuleren, door ze zes trainingen aan te bieden en te zeggen: er ligt een toekomst voor je", zo vertelt Koster tegenover Het Parool. Want natuurlijk kunnen ook meiden voetballen, zo benadrukt Koster. "Ze zijn heel speels en superleergierig", zo vertelt ze. "En heel erg vormbaar nog," vult Oudemast aan.

'Bewust gekozen voor jonge doelgroep'
De doelgroep van de trainingen is 7 tot 9 jaar. Dat lijkt erg jong. Koster zegt daar echter bewust voor gekozen te hebben. "Daar begint de achterstand. Deze meiden trainen normaal gesproken twee keer per week bij een amateurclub en spelen in het weekend hun wedstrijd. En dat zijn meiden die hartstikke getalenteerd zijn. Maar dat jongetje van zeven dat hartstikke getalenteerd is, krijgt vier keer in de week training. Die loopt dus elke week twee trainingen uit op dat meisje. Daarom vind ik het belangrijk deze trainingen juist aan die jongste meisjes te geven. Dat ik tegen ze kan zeggen, als je ergens twee keer per week traint, ga dan nog ergens anders een derde keer trainen. Zorg dat je de juiste weg vindt die jou uiteindelijk beter zal maken", moedigt de 34-jarige oud-OranjeLeeuwin aan.