Zaterdag 8 december 2018

Dit zijn de WK-speelsteden van Oranje: Le Havre, Valenciennes en Reims

Speelsteden_WK_Vrouwen_2019_Frankrijk.jpg

De finale van het WK Vrouwenvoetbal is in Parijs. Maar voor het zover is, komen de Oranje vrouwen in actie in WK-speelsteden Le Havre, Valenciennes en Reims. Beeld: Pixabay.

Dit zijn de speelsteden van het Nederlands vrouwenelftal: Le Havre, Valenciennes en Reims. Hoe zien deze WK-speelsteden eruit? Lees meer over de stadions Stade Océane, Stade du Hainaut en Stade Auguste-Delaune. En wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze Franse speelsteden van het FIFA wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019?

Le Havre: waar Nederland speelt op dinsdag 11 juni tegen Nieuw-Zeeland

Over het stadion
In Stadion Océane trapt Oranje het WK af, nadat het WK dan al vier speeldagen onderweg is. Het stadion heeft capaciteit voor 25.178 toeschouwers en is de thuishaven van Le Havre AC. Het is een nieuw stadion; het bestaat pas sinds juli 2012. Het is gebouwd op de plaats van een oude spoorwerf en ook het Franse mannenteam heeft er al een interland gespeeld.

Hoe is de stad Le Havre?
WK-speelstad Le Havre is relatief kort geleden opgebloeid dankzij de haven. Los van prehistorische vondsten in de regio bestaat de stad 'pas' sinds 1517. Le Havre kende grote bloeiperioden in de 18e en 19e eeuw, maar in de Tweede Wereldoorlog werd het getroffen door een van de ergste bombardementen. Desondanks schopte de stad het in de decennia erna tot een plek op de UNESCO werelderfgoedlijst. Le Havre is de minst vervuilde gemeente van Frankrijk en heeft een bovengemiddeld schoon strand. Trekpleisters zijn onder meer Rouelles Park, de tuinen van de Priorij van Graville en het Museum voor Moderne Kunst MuMa.

Hoeveel wedstrijden worden er op het WK in Le Havre gespeeld?
In Le Havre worden in totaal vijf WK-groepswedstrijden gespeeld, één achtste finale en één kwartfinale.


Valenciennes: waar Nederland speelt op zaterdag 15 juni tegen Kameroen

Over het stadion
In Stadion du Hainaut werkt het Nederlands vrouwenelftal de tweede WK-wedstrijd af in Groep E. De capaciteit van het stadion is vergelijkbaar met dat in Le Havre, namelijk ruim 25.000 (25.172). En óók dit stadion is behoorlijk nieuw: geopend in juli 2011. Het vorige stadion lag een paar honderd meter verderop. Valenciennes FC is de plaatselijke club die er tweewekelijks speelt

Hoe is de stad Valenciennes?
WK-speelstad Valenciennes dateert nog uit het Romeinse Rijk en is vernoemd naar keizer Valentinianus I. Het ligt vlak over de grens bij België. Decennia lang was deze Franse stad het centrum van staal en textiel, en dat is nog altijd terug te zien. In de Tweede Wereldoorlog werd echter het centrum verwoest. Toch zijn er nog veel speciale monumenten zichtbaar, waaronder de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Saint-Cordonde, de gevel van het stadhuis, de Jezuïeten bibliotheek en het Museum voor de Schone Kunsten.

Hoeveel wedstrijden worden er op het WK in Valenciennes gespeeld?
In Valenciennes staan in totaal vier groepswedstrijden op het programma. Daarnaast is er een achtste finale evenals een kwartfinale.

Speelsteden_WK_Vrouwen_Frankrijk_Le_Havre.jpg

WK-speelstad Le Havre waar Nederland op dinsdag 11 juni 2019 om 15.00 uur tegen Nieuw-Zeeland speelt.

Speelsteden_WK_Vrouwen_Frankrijk_Reims.jpg

WK-speelstad Reims waar Nederland op donderdag 20 juni om 18.00 uur tegen Canada speelt.

Reims: waar Nederland speelt op donderdag 20 juni tegen Canada

Over het stadion
Stadion Auguste-Delaune heeft capaciteit voor 21.628 voetbalfans. Stade de Reims is de club die er is gehuisvest. Het stadion heeft voor het laatst een renovatie ondergaan in de periode 2004-2008. Er ligt veel historie, want voorganger 'Stade Municipal' was al gastheer van het WK voetbal (bij de mannen) in 1938. Best speciaal dus dat meer dan tachtig jaar na dato dit een bolwerk is voor het WK voor vrouwen.

De stad Reims is onder andere bekend van de champagne!
WK-speelstad Reims is de zogeheten stad der kroningen en de stad der Koningen. Dat komt omdat het een cruciale rol heeft gespeeld in de Franse geschiedenis met onder andere de doop en bekroning van meerdere monarchen. Beroemd is in cultureel-historisch opzicht onder meer de kathedraal Notre-Dame de Reims. Maar er is nog iets dat wereldwijd de aandacht trekt: de champagne, die hier in de buurt zijn herkomst heeft, uitgevonden door Dom Perignon.

Hoeveel wedstrijden worden er op het WK in Reims gespeeld?
Naast de groepswedstrijd van Nederland tegen Canada worden er in Reims nog vier andere groepswedstrijden afgewerkt. In totaal dus vijf. Verder is dit het decor van nog een achtste finale.

Zie ook: informatie over alle speelsteden van het WK in Frankrijk.