Dinsdag 14 juni 2022

Favorieten EK Vrouwen 2022

teamfoto-oranjeleeuwinnen-231020-ProShots-9659535.jpg

Het begin van het EK-voetbal vrouwen van 2022 prijkt op de agenda. Hierdoor rijst ook de vraag: wie zijn de kanshebbers voor de eindzege? We bespreken de zes sterkste ploegen.

Nederland

Natuurlijk trappen we af met onze nationale ploeg. Ze zijn immers de titelverdedigers. Bovendien staan de sterkhouders van het afgelopen EK en de verloren WK-finale uit 2019 nog steeds in de basis en behalen resultaten bij hun clubs. Denk hierbij aan de dubbel voor Lieke Martens met Barcelona en Vivianne Miedema als topscoorder aller tijden in de FA Women's Super League. Daartegenover staat het afvallen van vleugelaanvaller Shanice van de Sanden vanwege een blessure. Wie moet haar rol vervangen op de Engelse velden in jouw ogen?

Engeland

Wanneer je de succescoach wegplukt bij de concurrent spreek je de ambitie steviger uit om de winst als gastheer te veroveren. Deze aanwinst in de dug-out komt voort een wisselend beeld op de eindtoernooien waarop De Drie Leeuwinnen in de knock-outfase naar huis vertrokken. De beste prestatie op een Europees Kampioenschap bevestigt dit beeld met een plaats in de halve finale. Het moment is aangebroken voor verandering. De Engelse competitie is namelijk aan het volrijpen, internationale topspeelsters dragen nu de tenues van Arsenal, Manchester United en Chelsea. En daarmee is succes een kwestie van tijd.

Zweden

Op een EK telt Zweden altijd tot de kopgroep om de trofee te omarmen. Dat blijkt uit de wapenfeiten vanaf 1984 waarin een halve finale en de tweede plaats tot de vastigheden behoren. Deze bloei kent haar oorsprong in het thuisland. Voordat de traditionele clubs uit het herenvoetbal een damestak opstarten, vertrokken de talenten naar het Scandinavische land waar, zoals de huidige ster in de Catalaanse hoofdstad Lieke Martens. Dit inspireerden jonge voetbalsters om zichzelf door te ontwikkelen. En de Zweedse bondscoach stelt daarom iedere jaargang een elftal op met verwachtingen.

Frankrijk

Door het organiseren van het WK 2019 met veel support in eigen land tonen Les Bleues Les Tricolores aan dat ze gesteund worden door de bevolking om een prijs bij te schrijven in de geschiedenisboeken. Daarvoor is Olympique Lyon het beste voorbeeld. Het Franse topteam tilde maar liefst 8 keer de UEFA Women's Champions League op. De huidige selectie bestaat voornamelijk uit speelsters met een achtergrond in de zelfstandige jeugdopleidingen. Met andere woorden: mocht Frankrijk de finale bereiken, weet de meerderheid hoe ze deze speciale wedstrijd winnend moeten afsluiten. Op welke Française ga je letten tijdens de aankomende ontmoetingen in de groepsfase met Italië, IJsland en België?

Duitsland

Als je de geschiedenis doorspit als eis voor een favorietenrol zijn de Duitsers de overwinnaar die op papier alle concurrenten wegvagen. Die Frauschaft werd vanaf 1995 tot 2013 onafgebroken de nummer 1 van het Europese continent. Denemarken maakte op het EK 2017 daaraan een einde door de ongeslagen status op te doeken op het Rotterdamse Kasteel onder de ogen van ruim vijfduizend toeschouwers. Daaropvolgend miste Duitsland de Olympische Spelen door op het WK in Frankrijk in de kwartfinale te verliezen tegen Zweden en in een nieuwe realiteit te belanden. Hierom luidt nu de vraag: Herpakken onze oosterburen zich, wat is jouw verwachting?

Spanje

En tot slot een outsider om buiten de schijnwerpers om hun eerste titel binnen te slepen. Hiervoor zijn twee redenen.
De eerste zijn de daden op de afgelopen EK's waarbij de Spanjaarden de kwartfinale haalden en de stijgende lijn die daardoor is ingezet. En de tweede: het Spaanse voetbal groeit dagelijks naar een hoger niveau door zegetochten in de Champions League en een El Clásico in een vol Camp Nou. De sfeer tijdens deze match doet ons denken aan de scherpe duels in de geest van Cruijff en Raúl. De meeste speelsters nemen deze ervaringen in uitverkochte voetbaltempels mee naar La Roja.