Finale WK Handbal | Zondag 15 december 2019 in Japan | WK Dames | Oranje - Spanje

Finale_WK_Handbal_Dames_2019_Japan.jpg

Wanneer is de finale van het WK Handbal Vrouwen? Met Nederland in de eindstrijd. Datum WK-finale Women's Handball World Championship Japan 2019.

De finale van het wereldkampioenschap handbal voor vrouwen wordt gespeeld op zondag 15 december 2019. De wedstrijd om de wereldtitel dameshandbal begint om 12.30 Nederlandse tijd. De locatie is Park Dome in Kumamoto. In gastland Japan is het dan 8 uur later: 20.30 uur is de lokale begintijd.

UPDATE VRIJDAG 13/12: NEDERLAND WINT HALVE FINALE VAN RUSLAND EN SPEELT DE FINALE! TEGEN SPANJE

Lees verder voor het originele artikel:

Zestig zuivere speelminuten later is de nieuwe, 24e wereldkampioen handbal bij de dames bekend. Frankrijk is de titelverdediger. De Françaises wonnen het WK van 2017 (in het Duitse Hamburg) door in de finale Noorwegen met 23-21 te verslaan. Nederland werd tijdens het laatste WK overigens derde, na een 24-21 zege op Zweden in de troostfinale. Oranje speelde één keer de finale van het WK, in 2015 tegen Noorwegen (31-23), maar nog nooit zegevierde het Nederlands damesteam. Meer weten? Kijk dan bij de erelijst van de Oranje handbaldames.

Eerdere winnaars WK Handbal bij de dames
Sinds 1993 staat het wereldkampioenschap handbal bij de vrouwen (het IHF Women's Handball World Championship) om de twee jaar op het internationale programma. Vóór Frankrijk was Noorwegen de wereldkampioen (in 2015), in 2013 triomfeerde Brazilië, in 2011 was Noorwegen ook al winnaar van de finale. In de WK's daarvóór was het vooral Rusland dat op het mondiale podium triomfeerde: de Russische handbaldames wonnen het eindtoernooi in zowel 2001, 2005, 2007 als 2009. Tussendoor was ook Frankrijk nog een keer succesvol (in 2003). Zie ook de gehele lijst met wereldkampioenen handbal bij de dames.

De route naar de finale van het WK 2019 voor vrouwen
Om de finale van het WK Handbal 2019 in Japan te bereiken, moet het winnende land eerst eindigen in de top drie van de betreffende poule in de eerste groepsfase. Daarin zijn er vijf concurrenten. Daarna is er de Hoofdronde, eveneens in poulevorm en eveneens met zes landenteams. Hierin moet een plek bij de bovenste twee worden veiliggesteld, om door te gaan naar de halve finales. Zie ook het Wedstrijdschema WK Handbal. Vanzelfsprekend spelen beide winnaars de finale, zoals gezegd op zondag 15 december in Park Dome in Kumamoto. Speelt Nederland mee dan wordt (zeker) de finale van het WK Handbal uitgezonden door Ziggo.