Woensdag 5 december 2018

Handbalsters Nederland op EK Ronde 2: eerst tegen Roemenië, dan Noorwegen, daarna tegen Duitsland

Programma_Nederland_op_Handbal_EK.jpg

De Oranje handbalsters spelen in de tweede ronde van het EK tegen achtereenvolgens Roemenië, Noorwegen en Duitsland, op 9, 11 en 12 december. Beeld: NHV

Het Nederlands vrouwen handbalteam speelt in de tweede ronde van het EK tegen achtereenvolgens Roemenië, Noorwegen en Duitsland. In speelstad Nancy speelt Oranje in Groep II tegen Roemenië op zondag 9 december om 18.00 uur, tegen Noorwegen op dinsdag 11 december om 21.00 uur en tegen Duitsland op woensdag 12 december eveneens vanaf 21.00 uur.

Nu: strijd om bereiken halve finale
Inzet is een plek in de halve finales van het huidige Europees kampioenschap in Frankrijk. Nederland neemt uit de eerste ronde 4 punten mee. Zie ook het Programma EK Handbal met de beginstanden van Groep I en Groep II in de komende vervolgronde.

Ook Kroatië onder de knie
Nederland heeft de vervolgwedstrijden te danken aan een eerste plek in Poule C. Nooit eerder nam Oranje op het EK Dames de volle buit mee uit de groepsfase. Dat gebeurde nadat de ploeg van bondscoach Helle Thomsen na de 25-28 winst op Hongarije en de fantastische climax tegen Spanje (28-27) ook Kroatië onder zich kreeg. Op woensdag 5 december zegevierde het Nederlands team overtuigend met 34-23.

EK-debutant Amega: 8 keer raak
Er stond tegen Kroatië voornamelijk de eer op het spel, want Oranje was al zeker van de groepswinst en de tegenstander al zeker van uitschakeling. Een desondanks gemotiveerd Nederland - met veel speelsters die tot nog toe niet of weinig in actie waren gekomen - pakte meteen een ruime voorsprong. Met Delaila Amega en Merel Freriks die hun eerste speelminuten kregen op dit EK begon de rust met een 17-10 voorsprong. In de tweede speelhelft liep Nederland verder uit, met mooie acties en doelpunten van veel speelsters die met volle teugen genoten van hun kans. Onder wie Delaila Amega: goed voor maar liefst acht doelpunten uit negen schotpogingen. Zij eindigde het duel officieel als Beste speelster van de wedstrijd.

Kroatië-Nederland 23-34 (10-17)
Opstelling Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (4), Debbie Bont, Lois Abbingh, Lynn Knippenborg (4), Delaila Amega (8), Maura Visser (1), Nycke Groot, Kelly Dulfer, Merel Freriks (5), Martine Smeets, Charris Rozemalen (3), Angela Malestein (6), Estavana Polman (3).