Zondag 16 december 2018

Handbalsters Nederland kleuren bronzen medaille oranje

Speelschema_WK_handbal_dames_2019.JPG

Het Nederlands vrouwen handbalteam heeft een plak overgehouden aan het EK Handbal 2018, na de winst in de strijd om brons tegen Roemenië. Beeld: NHV

Het Nederlands vrouwen handbalteam hoopte op goud, maar na de halve finale bleek brons het hoogst haalbare. Tegen Roemenië is het knap gelukt die medaille oranje te laten kleuren. Nederland won zondagmiddag de strijd om de derde en vierde plaats tegen Roemenië met 20-24.

Prijs
De formatie onder auspiciën van bondscoach Helle Thomsen had liever een paar uurtjes later in het fantastische sportpaleis AccorHotels Arena gestaan, om de finale te gaan spelen. Na het 21-27 verlies tegen Frankrijk in de halve finale echter was de locatie in Parijs weliswaar dezelfde, maar de inzet slechts een troostprijs. Maar wél een belangrijke. En Nederland greep deze kans op een prijs die, hoe dan ook, voor altijd in de prijzenkast zal blijven blinken. Het was maar liefst het vijfde achtereenvolgende optreden in de halve eindstrijd voor de Nederlandse handbaldames op een groot eindtoernooi op rij. Een plek die ditmaal in 2018 bovendien goed was voor een ticket voor het WK Handbal 2019 in Japan.

De vierde medaille in korte tijd na het WK 2015 (zilver), EK 2016 (zilver) en WK 2017 (brons) toonde aan dat het Nederlands Damesteam nog steeds behoort tot de wereldtop. Na de teleurstelling van de verloren halve finale tegen Frankrijk was Oranje vastbesloten het Europees Kampioenschap op een mooie manier af te sluiten. Met de derde plaats voldeed de ploeg van Thomsen bovendien ruimschoots aan de verwachtingen.

Oranje begon tegen Roemenië gretig. Lois Abbingh en Debbie Bont zorgden voor een vlotte 2-0 voorsprong. Na de 3-1 van Estavana Polman kwam Roemenië bij 3-3 voor de laatste keer op gelijke hoogte. Door twee treffers van Lois Abbingh en Inger Smits en Nycke Groot was de marge daarna al snel vier treffers: 7-3.

Thomsen voegde zaterdag Inger Smits toe aan de EK-selectie. De rechtshandige speelster kwam over vanwege de blessures van Martine Smeets en Jessy Kramer. Nederland dicteerde het spel en liep in het tweede deel voor de pauze uit naar een comfortabele 15-8 ruststand.

Na de hervatting liep Nederland verder uit naar 21-13. Daarna brak een periode aan van bijna tien minuten waarbij niet werd gescoord. Na vijf Roemeense treffers op rij was de 22-18 van Estavana Polman heel belangrijk. Het doelpunt van de opbouwspeelster werd pas toegekend na bestudering van de televisiebeelden door de scheidsrechters. In de slotfase kwam Roemenië nog terug tot drie treffers maar de zege van Oranje kwam door de laatste twee doelpunten van Nycke Groot niet in gevaar.

Roemenië-Nederland 20-24 (8-15)
Opstelling Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester; Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (4), Lynn Knippenborg, Delaila Amega, Maura Visser, Nycke Groot (5), Kelly Dulfer (1), Merel Freriks, Inger Smits (1), Charris Rozemalen, Angela Malestein (4), Estavana Polman (7).