Zondag 3 december 2017

Herstel Oranje handbaldames | Nu volgt Kameroen

Europees_kampioenschap_EK_Handbal_Dames_2018_Beeld_Handbalbond_Lois_Abbingh-500.jpg

Na het enigszins verrassende verlies tegen Zuid-Korea zijn de eerste punten binnen voor de handbaldames. Oranje won tegen China overtuigend. Oranje speelt nu tegen Kameroen, de derde wedstrijd op het WK. Foto: Lois Abbingh in actie.

Met een duidelijke 15-40 WK-zege heeft het Nederlands Damesteam zich in Duitsland knap hersteld van het verlies in de eerste wedstrijd. Na de teleurstelling tegen Zuid-Korea, volgde zondagavond een duidelijk herstel tegen China.

Tegen China minder voorspelbaar
Bij rust stond het al 9-20 in het voordeel van de Nederlandse equipe van bondscoach Helle Thomsen. Nederland speelde tegen China minder voorspelbaar dan een dag eerder tegen de Zuid-Koreanen, hetgeen leidde tot meer gevaar vanuit verschillende posities.

Doel en verdediging Oranje in orde
Een ander verschil was het hogere niveau van beide Oranje-keepsters en de Nederlandse verdediging. En het klasseverschil met de Chinezen kwam eveneens goed uit voor de Oranjedames, die in Leipzig veelvuldig de combinaties konden laten zien zoals ze die in de voorbereidingsperiode bedacht hadden.

Oranje handbalsters: vliegensvlugge score
China opende nog wel de score, maar Nycke Groot, Laura van der Heijden, opnieuw Nycke Groot en Angela Malestein zorgden rap voor een ommekeer: 1-4. Kelly Dulfer scoorde de vijfde, waarna het pas iets later na de time-out van Thomsen (bij een 3-6 stand) weer vliegensvlug ging: acht treffers in acht minuten op rij.

Eerste WK 2017-doelpunten Estavana Polman
Estavana Polman liet haar eerste WK-doelpunt van 2017 registreren. Ze zou er later in de wedstrijd - waarin Nederland geen moment meer in gevaar kwam - nog vier keer scoren.

Ook Steenbakkers en Malestein: 5 Oranje-treffers
Ook de razendsnelle Angela Steenbakkers kwam tot vijf treffers, waarvan drie loepzuivere, rake pogingen achter elkaar. En Angela Malestein manifesteerde zich in de eerste dertig minuten met eveneens vijf doelpunten, uit evenzoveel doelpogingen.

Nederland: vrijwel ieder schot raak
In de slotfase denderde de Oranjetrein verder. Er volgden vloeiende acties en vrijwel ieder schot was raak. Charris Rozemalen tekende in de slotseconde voor de 15-40 eindstand.

Speelschema: volgende wedstrijd Oranje tegen Kameroen
Wint het Nederlands Handbal Damesteam dinsdagmiddag om 15.30 uur tegen Kameroen, dan is een plaats in de achtste finale vrijwel een feit. Tegen wie, hangt op dat moment nog af van de andere wedstrijden. Mogelijke tegenstanders zijn onder andere Denemarken, Rusland, Brazilië en Montenegro, die alle behoren tot de top van de wereld dameshandbal.


China-Nederland 15-40 (9-20)

Opstelling en doelpunten Nederlands Handbalteam: Jasmina Janković, Tess Wester; Angela Steenbakkers (5), Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (4), Lois Abbingh, Danick Snelder (2), Lynn Knippenborg (2), Yvette Broch (3), Nycke Groot (4), Kelly Dulfer (2), Martine Smeets (2), Charris Rozemalen (3), Angela Malestein (5), Estavana Polman (5).