Maandag 15 oktober 2018

Historisch! Volleybalsters Nederland in halve finale WK

Oranje_volleybalsters_vrijdag_19_oktober_in_halve_finale_WK.jpg

Na de eerste wedstrijd in de Final Six is Nederland dankzij een winstkraker van 3-2 tegen de VS al zeker van een plek in de halve finale van het WK!

Dat het lekker gaat met de Oranje Volleybalvrouwen, is een understatement. Op het WK in Japan is de halve finale al zekergesteld, na een fantastische 3-2 zege in de Final Six op de Verenigde Staten (30-32, 15-25, 25-22, 25-15 en 15-9). Nu al schrijven de Nederlandse volleybalvrouwen geschiedenis: nooit eerder reikten de vrouwen van Nederland zo ver op de mondiale eindronde.

Halve finale met Nederland vrijdag 19 oktober om 06.40 of 09.10 uur
Na nog één wedstrijd in de Final Six, dinsdag 16 oktober tegen China, een duel dat nog om de eerste plaats in de Poule H gaat, die recht geeft op een wedstrijd tegen de nummer twee van Poule G, wacht op vrijdag 19 oktober de halve finale. Tegen wie en hoe laat, hangt nog af van de laatste resultaten in de Final Six. Nederland speelt de halve finale of om 06.40 uur of om 09.10 uur Nederlandse tijd.

Nederland toont opnieuw enorme veerkracht
Het Nederlandse volleybalteam met bondscoach Jamie Morrison - zelf Amerikaan - toonde opnieuw een enorme mentale kracht, nadat het in de eerste twee sets tegen de Verenigde Staten fout was gegaan. De eerste set werd een thriller, uiteindelijk beslecht in het voordeel van USA, maar pas bij 32-30. Het was een psychologische opdoffer die door dreunde in de tweede set, waarin Oranje nog bij zinnen moest komen: 15-25.

De focus van een wereldkampioen?
Maar toen toonde de Nederlandse succesvrouwen de focus die een halve finalist en mogelijk aanstaand wereldkampioen (!) zich eigen moet kunnen maken. Opnieuw was Lonneke Slöetjes de scorende gangmaker en net als al eerder in het toernooi kwam Oranje overtuigend terug van een achterstand. Drie sets achtereen werden een prooi: 25-22, 25-15 en 15-9. En dus: twee punten erbij na een 3-2 zege en slechts één puntje voor de VS.

Nu al geschiedenis
Dat betekent dat de Oranje vrouwen én voor het eerst ooit op een WK wonnen van de Verenigde Staten én dat de VS inmiddels zijn uitgeschakeld én dat Nederland - nu al - nog nooit zover wist te eindigen. De beste mondiale prestatie tot dusver was een zevende plek op het WK van 1998. Maar nu, in 2018, is er behalve de halve finale nog een fraai uitzicht op iets meer...