Vrijdag 27 juli 2018

Hockeydames Oranje voortvarend verder op WK

Speelschema_Hockey_Oranje_dames_programma_WK-2018.jpg

Het Nederlands hockey-elftal Vrouwen is officieel zeker van een vervolg op het WK Vrouwen 2018. Vrijdagavond 27 juli werd na Zuid-Korea ook China ruimschoots aan de kant geschoven: 7-1.

Het Oranje hockey damesteam heeft op het WK in Londen ook tegen China riant gewonnen: 7-1. Nederland gaat nu aan kop in Groep A met 6 punten en is zeker van een vervolg op dit wereldkampioenschap hockey 2018.

Zondag bekend of Nederland rechtstreeks naar de kwartfinales gaat
Of dit als groepswinnaar zal zijn, moet (formeel) nog blijken. Komende zondag 29 juli om 14.00 speelt Nederland tegen Italië, de derde wedstrijd in Poule A op het WK. Italië speelt later vanavond tegen Zuid-Korea en de uitslag daarvan is dus nog niet bekend. Update: Italië wint met 1-0.
Hoe dan ook zal de stand vrijdagavond zó zijn dat de Italiaanse hockeysters - of anders op papier nog de Zuid-Koreaanse speelsters - zondag nog een theoretische (?) kans hebben om Oranje van de eerste plek in de groepsfase af te houden.

>>> Gaat Nederland rechtstreeks naar de kwartfinales dan is die wedstrijd van Oranje op donderdag 2 augustus.

>>> Gaat Nederland naar de cross-overs dan is die wedstrijd van Oranje op dinsdag 31 juli.

De cross-overs: tussenronde op weg naar kwartfinale
De eerste plek in de poule geeft rechtstreeks toegang tot de kwartfinales. Nederland is echter nu al honderd procent zeker van het recht op een herkansing in de cross-overs, waarin de in totaal acht nummers twee en drie van de vier poules in een tussenronde tegen elkaar uitkomen. Met de dan resterende vier toegangsbewijzen voor de kwartfinales als inzet.

Nederland ook tegen China een zevenklapper
Terug naar de wedstrijd tegen China. Andermaal een zevenklapper dus, na de eerdere 7-0 tegen Zuid-Korea. Met ditmaal Van Maasakker (strafcorner), Jonker, Leurink, Welten, opnieuw Welten, Van Male en De Waard die tekenden voor de Oranje treffers. Nederland kwam geen moment in een echt moeilijke situatie, ook al omdat China met het oog op de Asian Games niet in de sterkste opstelling speelde. Verder dan een treffer van Yong kwam China niet, terwijl Nederland sowieso oppermachtig was qua spel en kwaliteit. Het meest spannende was misschien wel de 20 minuten lange onderbreking vanwege onweer. Het mooiste op het veld was de tip-in van Kelly Jonker; de tweede goal, op weg naar de tweede achtereenvolgende, ruime winst van het Nederlands vrouwen hockeyteam op dit WK.