Donderdag 29 november 2018

Hoe zit loting WK Vrouwen in elkaar? 10 antwoorden ;-)

Loting_WK_Frankrijk_2019_vrouwenvoetbal.jpg

Hoe werkt de loting van het WK Vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk? De loting van 8 december 2018?

Het aftellen naar de loting van het WK vrouwenvoetbal is begonnen. Zaterdag 8 december om 18.00 uur begint de ceremonie in Frankrijk, nabij Parijs. Hoe zit de loting van het WK Vrouwen 2019 in elkaar?

Je leest hier wat je er in het kort over moet weten. Op onze pagina over de WK Vrouwen-loting lees je er uitgebreid over. Maar wat het belangrijkste is om te weten, voor alle fans van de Oranje Leeuwinnen onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman:

Waar en wanneer?
1) de loting is dus op 8 december, in 'Seine Musicale arts centre' in de plaats Boulogne-Billancourt. Dat is vlakbij hoofdstad Parijs.

Welke landen doen er mee?
2) er doen aan de WK-loting 24 landen mee. Deze 24 landenteams worden tijdens de loting in de poulefase verdeeld over zes groepen van vier. Zie ook de informatiepagina: opzet WK Vrouwen.

Welke landen kunnen wel/niet bij elkaar komen?
3) bij de loting kunnen per groep niet twee landen uit dezelfde kwalificatiezone bij elkaar komen. Europa is een uitzondering, omdat er negen Europese landen meedoen. Daarom komen er in elk van de acht WK-groepen wel minstens één en maximaal twee Europese landen.

Gastland Frankrijk als groepshoofd al zeker van wedstrijdschema
4) Frankrijk is als gastland al automatisch groepshoofd van Poule A.

In welke Pot komt Nederland?
5) het Nederlands vrouwenelftal komt net als alle andere deelnemende landen bij de loting terecht in één van de 4 potten van 6 deelnemende landen.

Wanneer is de Pot-indeling bekend?
6) de pot-indeling bij de loting wordt bekend op vrijdag 7 december, één dag voor de loting. Dan verschijnt namelijk de nieuwste FIFA-ranglijst bij de vrouwen, officieel de FIFA/Coca-Cola Women's World Ranking.

Wat zijn de WK-speelsteden? Waar speelt Nederland?
7) de speelsteden zijn Lyon, Parijs, Nice, Montpellier, Valenciennes, Genoble, Le Havre, Reims en Rennes. Hier lees je alles over de speelsteden van het WK Vrouwen. Na de loting is ook bekend waar Nederland zijn wedstrijden speelt.

Welke wedstrijden worden tijdens de loting bepaald?
8) de nummers één en twee van elke groep én de vier beste nummers drie gaan naar de tweede ronde: de achtste finales. De loting bepaalt via de groepsindeling in één keer indirect het verdere knock-out WK Vrouwen-speelschema.

Van wanneer tot wanneer is het WK Vrouwen?
9) het WK begint op 7 juni 2019 en eindigt op 7 juli 2019, wanneer dus de finale is. Zie ook het WK-speelschema en de uitleg over de Opzet van het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019.

Waar is de loting live te volgen?
10) op allerlei websites natuurlijk, waaronder zeker óók EKvrouwen.nl!