Maandag 14 mei 2018

Impactvol besluit handbalster Van Olphen

Nederlands_handbalteam_-_Sanne_van_Olphen.jpg

Sanne van Olphen: noodgedwongen eind aan rijke, 89-voudige interlandcarrière.

Handbal-international Sanne van Olphen is noodgedwongen voortaan: ex-handbal-international. Aanhoudende knieklachten zijn de oorzaak van het feit dat de 29-jarige speelster afscheid moet nemen van het Nederlandse nationale team.

Pijn in het dagelijks leven
"Mijn gevoel zegt doorgaan, maar mijn verstand zegt: luister naar je lichaam. Jarenlang ben ik dagelijks naar de sportschool geweest om extra oefeningen te doen voor mijn knieën, maar sinds de laatste maanden heb ik ook pijn in het dagelijks leven. Sportief gezien laat mijn lichaam me in de steek", zegt de Haagse in een persbericht van het Nederlands Handbal Verbond.

Veel Oranje vriendinnen na 89 interlands
Het EK-kwalificatieduel Nederland - Hongarije (22-23) op 25 maart 2018 in Eindhoven is achteraf de laatste keer dat ze het Oranje-tenue aan had. Van Olphen koestert nu de mooie momenten en kijkt met trots terug op haar Oranje-carrière die uiteindelijk bestaat uit 89 interlands. "Ik kan bijna niet omschrijven wat voor een fantastische tijd ik heb gehad. We hebben zo’n fijne ploeg en er heerst zo’n fijne sfeer. We hebben samen veel meegemaakt en lol gehad, maar van jongs af aan ook keihard getraind. Met veel meiden heb ik op de HandbalAcademie gewoond. Het zijn goede vriendinnen."

Gegroeid als Oranje-team
Ze heeft van dichtbij meegemaakt hoe de ploeg gegroeid is. "Eerst was het elke keer net niet. Als team zijn we altijd hard blijven werken en de resultaten werden steeds beter. In 2015 wonnen we zilver op het WK, kwalificeerden ons voor de eerste keer voor de Olympische Spelen en pakten een zilveren medaille op het EK in 2016."

Debuut
Sanne van Olphen debuteerde op 13 oktober 2006 in Oranje tijdens een oefenwedstrijd in en tegen Duitsland. In de 89 Oranjewedstrijden maakte ze 141 interlanddoelpunten. Mogelijk blijft ze nog wel op clubniveau handballen. Een nieuwe MRI zal duidelijk moeten maken of dat verstandig is.

Gespeelde titeltoernooien Sanne van Olphen:

- WK 2013 Servië: plaats 13 (6 wedstrijden, 11 doelpunten)
- EK 2014 Kroatië/Hongarije: plaats 7 (6 wedstrijden, 3 doelpunten)
- WK 2015 Denemarken: tot en met finale (9 wedstrijden, 8 doelpunten)
- OS 2016 Rio de Janeiro, Brazilië: plaats 4 (8 wedstrijden, 10 doelpunten)
- EK 2016 Zweden: tot en met finale (8 wedstrijden, 8 doelpunten)