Woensdag 13 juni 2018

Leeuwinnen bevrijd naar Noorwegen voor finish WK-kwalificatie

Wedstrijden_OranjeLeeuwinnen.jpg

Het Nederlands vrouwenelftal kan het WK-kwalificatie karwei in Noorwegen met een gelijkspel afmaken. Oranje speelt de laatste wedstrijd in Groep 3 op 4 september in Oslo.

Mooier kan het eigenlijk niet: met een bevrijdende 1-0 in blessuretijd in extase afscheid nemen van je tegenstander. Om met een goed gevoel de laatste en beslissende WK-kwalificatiewedstrijd in te kunnen gaan. Lieke Martens zorgde ervoor, in minuut 92 van het duel in Heerenveen met Slowakije.

Stugge Slowaken
Hoewel, 'mooier kan niet'... De wedstrijd zelf (de 150e cap van Sherida Spitse) verliep aanvankelijk ietwat teleurstellend voor het thuispubliek. Weinigen tot niemand van alle toeschouwers in het stijf uitverkochte Abe Lenstra Stadion had verwacht dat de Slowaken, toch hekkensluiter in kwalificatiegroep 3 voor het WK 2019 in Frankrijk, verdedigend zo stug tegenstand zouden geven.

Oranje vrouwen in september tegen Noorwegen
Kortom, eind goed al goed en opluchting troef. De Oranje vrouwen kunnen nu met minimaal één punt voorsprong op hun directe concurrent afreizen naar Oslo. Dinsdag 4 september 2018 weet de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman waar het aan toe is. Ofwel, of de tickets voor het WK en de hotels in Frankrijk geboekt kunnen worden door team, staf en natuurlijk de fans. Het eindtoernooi begint op 7 juni 2019.

Leeuwinnen mogelijk eind augustus al voor WK gekwalificeerd
Een gelijkspel zou hiervoor voldoende zijn. Maar mogelijk wordt de kwalificatiestrijd al eerder beslist. Namelijk, op vrijdag 31 augustus speelt Noorwegen eerst nog een andere wedstrijd. Uit tegen dezelfde tegenstander als die waarmee Nederland in Heerenveen zoveel moeite had: Slowakije.

Play-offs WK 2019
Laat Noorwegen 3 punten liggen, dan zijn de Oranje Leeuwinnen in Groep 3 al niet meer te achterhalen. Eindigt Oranje uiteindelijk als tweede, dan is het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal alleen nog te bereiken via play-offs, mits de Nederlandse vrouwen behoren tot de vier beste nummers twee van de zeven Europese kwalificatiegroepen. De rest van de ploegen in de groep van Nederland en Noorwegen is al uitgespeeld.

Wat een doelpuntje!
Kortom, het was me het doelpuntje wel, van Lieke Martens namens de rood-wit-blauwen. Als ultiem laatste akkoord van een zwaar Hollands slotoffensief. Martens trok naar binnen en verschalkte de uitblinkende Slowaakse keeper Korenciova met een gekruld schot in de verre hoek. Het was mede te danken aan het noodgedwongen meer risico nemen door het Nederlands elftal, na het knappe optreden van de Slowaakse meiden, met name dus de doelvrouw, tot dan toe in de wedstrijd.

Lieke Martens: de klasse van een ster
Stefanie van der Gragt rukte op naar voren, Nederland stond met één speler minder achterin en dat leidde uiteindelijk tot Martens' treffer. Samen natuurlijk met de klasse van Martens zelf, want wie anders dan de bepalende speler van FC Barcelona maakt met haar individuele oprisping(en) het verschil.

"Hopelijk tegen Noorwegen méér ruimte"
Wiegman, na afloop voor de camera: "Dat is natuurlijk haar specialiteit. Ze had het al een paar keer geprobeerd en ik ben heel blij dat de bal er alsnog in gaat. En of je nou met 1-0 of 7-0 wint, het zijn en blijven drie punten."

De wereldvoetbalster van het jaar zelf: "Ik ben ook kritisch op mezelf, want had eerder moeten scoren. Als wij dat doen, breken zij ook eerder. Maar gelukkig wil Noorwegen wél echt voetballen. Hopelijk krijgen we straks in Oslo meer ruimte."

Programma_Nederlands_vrouwenelftal_-_team.jpg

De speelsters van Oranje die dinsdag 12 juni 2018 in Heerenveen een belangrijke stap zetten op weg naar het WK 2019 in Frankrijk.