Zondag 3 maart 2019

Leeuwinnen tegen Polen: 2e keer op het programma (en na 10 jaar opnieuw met Geurts, Van de Sanden en Spitse)

Wedstrijden_Leeuwinnen_Algarve_Cup.jpg

De Oranje Leeuwinnen spelen maandag 4 maart 2019 tijdens de Algarve Cup tegen Polen. Nederland ontmoette de Polen één keer eerder, tien jaar geleden.

Als in oktober 2015 de lichtmasten het gewoon hadden gedaan, was Nederland - Polen op maandag 4 maart de derde ontmoeting tussen de voetbalvrouwen van beide landen geweest. Maar nu staan de Oranje Leeuwinnen officieel voor de tweede maal ooit tegenover de Polen, die tien jaar geleden - in augustus 2009 - Manon Melis en Marije Brummel beiden een treffer zagen produceren. De enige tweestrijd tussen de Poolse en de Nederlandse nationale voetbalvrouwen tot dusver eindigde op 8 augustus 2009 in 2-0.

Tien jaar later opnieuw Nederland - Polen
Dat was een oefeninterland. Tien jaar later, op maandag 4 maart 2019, is hetzelfde affiche zichtbaar, maar dan als tweede duel van beide landen in Groep B van het toernooi om de Algarve Cup. Nederland - Polen begint om 18.30 uur en is rechtstreeks op televisie te zien op Veronica.

Lichtmasten
Vier jaar geleden, in 2015, stonden de Leeuwinnen eveneens tegenover Polen, uit in Jelenia Góra. Die oefeninterland werd echter nooit uitgespeeld omdat bij een 1-0 stand in het voordeel van de Polen de lichtmasten niet alleen uitvielen, maar ook niet meer aan de praat gekregen werden...

Nederland toen al met Geurts, Van de Sanden en Spitse
Onderstaand zie je de speelsters die tien jaar geleden in actie kwamen in de tot dusver enige officiële interland tegen de aankomende tegenstander van de Leeuwinnen in de Algarve Cup. Opvallende namen: Loes Geurts en invalsters Shanice van de Sanden en (huidig recordinternational) Sherida Spitse.

Volgende thuisinterland: in Arnhem tegen Mexico
De wedstrijd toen was in Tilburg. De eerstvolgende interland van de Leeuwinnen in eigen huis is - zoals dat nu officieel op het programma van de OranjeLeeuwinnen staat - op vrijdag 5 april in Arnhem, in het Gelredome, tegen Mexico.

Oranje Leeuwinnen op 8 augustus 2009 in Tilburg tegen Polen, onder leiding van bondscoach Vera Pauw:

In de basis van het Nederlands vrouwenelftal destijds: Loes Geurts, Dyanne Bito, Daphne Koster, Manoe Meulen, Petra Hogewoning, Anouk Hoogendijk, Annemieke Kiesel-Griffioen, Kirsten van de Ven, Manon Melis, Karin Stevens en Marlous Pieete.

Leeuwinnen die in 2009 invielen: Jeanine van Dalen, Marloes de Boer, Marije Brummel, Petra Dugardein, Chantal de Ridder, Shanice van de Sanden, Claudia van den Heiligenberg, Sylvia Nooij, Sherida Spitse, Lianne de Vries, Karin Legemate en Renee Slegers.

Overige wisselspelers: Angela Christ en Sandra Swinkels.

De strijd om de Algarve Cup is zoals bekend onderdeel van de voorbereiding op het komende WK.