Loting Olympische Spelen Voetbal 2020 (2021)

Loting_Olympische_Spelen.jpg

De loting van de Olympische Spelen voor het voetbaltoernooi bij de vrouwen was op woensdag 21 april 2020, vanaf 10.00 uur. De loting werd gedaan vanuit het hoofdkantoor in Zurich. Volg hier de uitslag en zie het OS 2020 voetbal speelschema.

De loting van het voetbaltoernooi voor vrouwen op de Olympische Spelen 2020 (2021) van Tokio, Japan, vond plaats op woensdag 21 april 2021. Tegen wie spelen de Leeuwinnen van Oranje op de Olympische Spelen 2020 in Japan?

Zie ook het actuele Speelschema Olympische Spelen Vrouwen Voetbal van woensdag 21 juli t/m vrijdag 6 augustus 2021


LIVE LOTING OLYMPISCHE SPELEN

Tegen welke landen loten de Oranjevrouwen op de Olympische Spelen?


Zambia, Brazilië, China.

Japan is als organiserend land zoals vermeld al zeker van plaats 'E1', ofwel is groepshoofd van Groep E. De verdere indeling komt mede tot stand op basis van de plaats van het deelnemende land op de FIFA Wereldranking van 27 maart 2020.

Nederland bij loting dankzij prestaties Leeuwinnen op WK
Doordat het Nederlands vrouwenelftal op het WK 2019 de halve finale wist te bereiken (Oranje stootte daarna nog door naar de finale tegen uiteindelijk winnaar USA), is Nederland in deze tak van sport verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen en daarmee aan de loting op zaterdag 18 april.

Poules voetbaltoernooi vrouwen Olympische Spelen

Poule E:
1 Japan (als host)
2 Canada
3 Chili
4 Engeland

Poule F:
1 Brazilië
2 China
3 Nederland
4 Zambia

Poule G:
1 Australië
2 Nieuw-Zeeland
3 Zweden
4 Verenigde Staten

Programma Olympische Spelen
De loting bepaalt het definitieve speelschema van de voetbalvrouwen op de Olympische Spelen. Je vindt er alle data van de speeldagen, de tijden en méér informatie over het Nederlands vrouwenelftal en de Spelen van Japan.

Deze twaalf landen doen mee aan de loting, want zijn gekwalificeerd voor het dames voetbaltoernooi van de Olympische Zomerspelen: het gastland (Japan), Nederland, Canada, Verenigde Staten, Brazilië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Zweden en nog vier landen die zich nog moeten kwalificeren. Dat zijn twee landen uit Azië én hetzij één land uit Afrika en Chili hetzij twee landen uit Afrika. In maart 2020 zijn de laatste deelnemende landen bekend, op één land na: de winnaar van de play-off tussen een land uit zone Afrika en Chili. Laatstgenoemde is al verzekerd van deelname aan deze play-offs na hun geslaagde voorronde in zone CONMEBOL.

Opzet olympische loting: in welke pot komen de Leeuwinnen?
Tijdens de loting van het dames voetbaltoernooi op de Zomerspelen van 2020 worden de 12 kanshebbers op olympisch goud verdeeld in vier potten van elk drie landen. De FIFA Wereldranglijst bij de vrouwen, de nieuwe editie bepaalt voor een belangrijk deel welk land bij de loting in welke pot komt. Gastland Japan is bij de trekking al zeker van een plek in Pot 1. Daarbij voegen zich de twee koplopers van de FIFA Ranking Vrouwen. De drie gekwalificeerde landenteams die iets lager staan op de vrouwenranglijst komen tijdens de ceremonie terecht in Pot 2. De drie voor de OS gekwalificeerde landen dááronder komen in Pot 3 en hetzelfde geldt vervolgens voor Pot 4.

Olympisch vrouwentoernooi voetbal: in groepsfase drie poules
De olympische loting verdeelt de twaalf deelnemers uiteindelijk in drie groepen van vier landen. Dit zijn Groep E, Groep F en Groep G. De reden dat er bij de vrouwen géén groepen A, B, C en D zijn, is dat deze zijn toebedeeld aan het mannen voetbaltoernooi. Dit voorkomt mogelijke verwarring.

Groepsindeling Spelen 2020
Eén feit is voorafgaand aan de loting op woensdag 21 april 2021 al bekend: Japan zit als gastland tijdens het olympisch voetbaltoernooi bij de dames in Groep E. Om precies te zijn: de Japanse voetbalsters zijn ingedeeld als groepshoofd (E1). Een andere zekerheid is ook dat twee landen uit hetzelfde FIFA-continent niet bij elkaar in de groep geloot kunnen worden, zo meldt de wereldvoetbalbond.

Trekking poules Olympisch voetbaltoernooi | finale op 6 augustus
Tijdens de eindronde van het Olympisch Voetbaltoernooi speelt elk land drie groepswedstrijden: vanzelfsprekend één keer tegen elk van de tegenstanders in de poule. Van elk van de drie poules gaan de twee landen die daarin als hoogste eindigen door naar de kwartfinales. Hetzelfde geldt voor de twee landen die in de poulefase eindigen als beste nummers drie. Na de kwartfinales gaat het olympisch voetbaltoernooi volgens het standaard knock-outprincipe door met de halve finales en finale. De eindstrijd van het vrouwen olympisch voetbaltoernooi staat op de kalender op vrijdag 6 augustus 2021, in het Olympisch Stadion.

Wedstrijden_Olympische_Spelen_vrouwenvoetbal_Leeuwinnen_Nederland.jpg