Vrijdag 21 mei 2021

Mark Parsons nieuwe bondscoach OranjeLeeuwinnen

Mark Parsons wordt de nieuwe bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. Hij leidt de Oranjevrouwen tijdens het EK van 2022 in Engeland en tijdens de kwalificatiecampagne voor het WK 2023. Parsons is momenteel trainer van de Amerikaanse topclub Portland Thorns, die uitkomt in de National Women’s Soccer League (NWSL).

Contract tot en met de mondiale eindronde 2023
De in Engeland geboren Parsons, die een contract tekent tot en met de mondiale eindronde van 2023, wordt de 21e buitenlandse bondscoach in de historie van de KNVB. De laatste was Ernst Happel, die Oranje in het seizoen 1977/’78 twaalf duels onder zijn hoede had. Edgar Chadwick had van 1908 tot en met 1913 de primeur. Mark Parsons debuteert als bondscoach in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Tsjechië op vrijdag 17 september.

Voordat Parsons in 2015 bij zijn huidige club aan het roer kwam, was hij drie seizoenen hoofdcoach van Washington Spirit, dat eveneens uitkomt in de NWSL. Vóór zijn periode in de Verenigde Staten was hij van 2004 tot 2010 werkzaam bij de vrouwentak van Chelsea in Engeland, waar hij onder meer eindverantwoordelijk was voor de academie en de beloften.

Mark Parsons aan het woord
Parsons, die dit najaar de (USFF) Pro License-opleiding afrondt, is vereerd met zijn nieuwe functie: “Ik ben echt superblij met deze prachtige klus. Dit team heeft de afgelopen jaren geschiedenis geschreven en voetbalfans over de hele wereld geïnspireerd met hun spel en ook met de manier waarop ze zich buiten het veld presenteren. Ik vind het niet alleen een grote uitdaging, maar vooral ook een grote eer dat ik dit team, samen met de staf mag gaan leiden om ook de komende jaren hopelijk weer nieuwe grenzen te verleggen. Ik kan niet wachten om in september spelers, staf, partners en natuurlijk ook de fans te ontmoeten en samen aan de slag te gaan. Maar voordat ik definitief naar Nederland kom, heb ik nog een mooie en belangrijke klus te klaren bij de Portland Thorns. Voor mij zijn de club en de supporters de afgelopen jaren een soort familie geworden en ik wil er dan ook alles aan doen om een bijzondere periode in stijl af te sluiten. En last but not least, wil ik hierbij Sarina en het team heel veel succes wensen in Tokio. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze ook deze zomer weer vele voetbalharten zullen veroveren.”