Dinsdag 8 november 2016

Denemarken: Weer een slow start?

Johanna_Rasmussen.JPG

Door Kw0 (Eigen werk) [CC0], via Wikimedia Commons

Naast Noorwegen lijkt Denemarken in de groep van Oranje de sterkste tegenstander. Waar moeten de Oranjeleeuwinnen op letten om te winnen van dit Europese topland? EKVrouwen.nl zet de belangrijkste feiten op een rijtje.

MeMiMa, NaTroHa
Manon Melis stopte een aantal maanden geleden als aanvaller bij de Oranjeleeuwinnen. Hoewel we met Jackie Groenen en Shanice van de Sanden goede vervangers in huis hebben, blijft het een gemis. Zeker als je bedenkt dat ze in Denemarken het trio sterke aanvallers nog altijd compleet hebben. In Denemarken hebben ze namelijk niet MeMiMa, maar NaTroHa: Nadia Nadim, Sanne Troelsgaard en Pernille Harder. In de acht kwalificatiewedstrijden die zij speelden scoorden zij gezamenlijk liefst 20 doelpunten. Slechts één andere speelster wist überhaupt tot scoren te komen. Dat was Johanna Rasmussen. De 33-jarige scoorde tegen Zweden en Polen beide één keer.

Vorige keer stroeve start…
Het vorige EK verliep voor Denemarken redelijk succesvol. Het begon stroef en ging op geluk door naar de knock-outfase. Zowel de Deensen als Rusland waren derde geworden met twee punten. Daarom moest de UEFA loten wie van de twee door mocht naar de volgende ronde. Die loting ‘won’ Denemarken.

…Maar daarna grote verrassing
Daarna verrasten de Deense vrouwen echter vriend en vijand door Frankrijk, dat tot dan toe nog geen punt had laten liggen, uit te schakelen. Nadat er na de reguliere en extra speeltijd een 1-1 gelijkspel op het bord stond, nam Denemarken de strafschoppen beter. Het werd in die serie 5-3. Daarna zou Noorwegen in de halve finale met exact dezelfde cijfers te sterk zijn voor de Deensen.

Gaat Denemarken weer een slow start tegemoet? Of vliegen de Deense vrouwen ditmaal uit de startblokken? Wij hopen op het eerste, want de tweede wedstrijd van het Deense elftal is op 20 juli tegen Nederland!

Tekst: EKVrouwen.nl/Imre Himmelbauer