Donderdag 4 december 2014

Nederland ‘gastvrouw’ EURO 2017!

Het Europees kampioenschap 2017 voor vrouwen gaat naar Nederland, zo heeft de UEFA bekendgemaakt. Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam (Het Kasteel), Tilburg en Utrecht zijn de speelsteden. Aan het EK doen zestien landen mee en Nederland is als gastland automatisch geplaatst. Het toernooi vindt plaats van 16 juli tot 6 augustus. In overleg met UEFA en betrokken partijen kunnen deze data nog veranderen.

Opening in Utrecht, finale in Enschede
Enschede krijgt de finale en een halve finale, de andere halve finale gaat naar Breda. Breda, Deventer, Rotterdam en Tilburg worden het toneel van de kwartfinales. De openingswedstrijd is in Utrecht. Uitgezonderd Enschede staan in alle genoemde speelsteden en in Doetinchem de groepswedstrijden op het programma. Nijmegen is reservestad.

BID_book_2017.jpg

“Fantastisch: dit is hét moment”
Secretaris-generaal Bert van Oostveen van de KNVB is uiteraard zeer verheugd. “Voor het Nederlandse voetbal is het fantastisch dat we na EURO 2020 ook EURO 2017 naar Nederland hebben gehaald. Gezien de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal is dit hét moment voor een eindtoernooi van ons vrouwenelftal in eigen land. Het is een enorme stimulans voor de ontwikkeling en erkenning van het Nederlandse vrouwenvoetbal, in de top én in de breedte.”

Geweldige voetbalsfeer
Interim-directeur amateurvoetbal Hans Spierings: “Vrouwenvoetbal verovert in hoog tempo de Nederlandse velden. Wij gunnen het alle Nederlandse meisjes en vrouwen zich te laten inspireren door dit EK in eigen land en geloven dat er een geweldige voetbalsfeer in Nederland zal zijn. Zeker vanwege het grote enthousiasme dat we ervaren bij de steden en stadions.”

Sprankeling en passie
Ambassadeur van de Nederlandse kandidatuur en lid van UEFA’s commissie voor vrouwenvoetbal Clémence Ross vult aan: “We hebben een zeer indrukwekkende rij eigenschappen om van EURO 2017 een geweldig succes te maken. We hebben in Nederland de daadkracht, ervaring, partners, infrastructuur, creativiteit, faciliteiten en ambitie die hiervoor nodig zijn. En bovenal: wij hebben de sprankeling en de passie om een nieuwe generatie meisjes en vrouwen in het voetbal uitzicht te geven op nog veel meer.”

Groei vrouwenvoetbal in Nederland
Op dit moment zijn er in Nederland 137.525 vrouwelijke voetballers. Ten opzichte van vorige seizoen is dat een stijging van 4,23% en over de laatste vijf seizoenen een stijging van ruim 20%. De KNVB wil binnen enkele jaren 150.000 voetballende meisjes en vrouwen in Nederland. De voetbalbond is ervan overtuigd dat een prestatie als het Europees kampioenschap van de vrouwen onder 19 en een EK in eigen land, jonge meisjes extra motiveert om te gaan voetballen.

“Voor het Nederlandse voetbal is het fantastisch dat we na EURO 2020 ook EURO 2017 naar Nederland hebben gehaald"