Zaterdag 4 augustus 2018

Nederlandse Hockeyvrouwen zondag in finale WK!

Hockeydames_Oranje_finale_WK_2018_Londen.jpg

De Oranje hockeysters verslaan Australië in een adembenemende wedstrijd na shoot-outs en staan nu in de finale van het WK Hockey 2018 in Londen: zondag tegen Ierland.

Zondag speelt het Nederlands vrouwen hockeyteam in de finale van het WK 2018 Londen. Na een halve finale zaterdag tegen Australië waarbij het puntje van de stoel voor alle Nederlandse fans de zitplek was, is zondag 5 augustus Ierland de tegenstander.

Na een ongekende doelpuntenregen in de groepsfase en een duidelijke overwinning tegen het gastland Engeland in de kwartfinale, was Nederland vooraf de grote favoriet. Zou Australië überhaupt iets kunnen klaarspelen tegen de Nederlandse formatie van Alyson Annan? Verdedigend waren ze sterk, maar of dat genoeg zou zijn voor een spannende halve finale? Het leek er niet op, maar de praktijk was anders.

Shoot-outs moesten er aan te pas komen, na een 1-1 eindstand na 60 minuten. Australië trok al meteen fel van leer, maar Nederland kon aanhaken en zelfs de openingstreffer forceren. Het tweede kwart toonde een krachtiger Oranje en na een goed uitgespeelde aanval over rechts was het - andermaal - Kelly Jonker die binnenschoot: 1-0.

Lang was de Australische keepster een sta in de weg, bij meerdere kansen van Oranje. Die defensief goede lijn trok Australië door in het derde kwart, al kwamen de aanvalsters van Oranjes tegenstander weinig in het stuk voor. Toch was het Australië dat de eerstvolgende treffer produceerde en dat betekende derhalve de gelijkmaker: 1-1, uit een strafcorner, slechts zeven minuten voor het eindsignaal.

Zondag WK finale Oranje Hockey Dames
Het was te kort voor het einde voor Nederland om daarop nog een tegenstoot te hebben. Australië voelde zich krachtiger worden, rook de finale, maar dat zou dan via de shoot-outs moeten gebeuren. En daarin was het Nederlands dames hockeyteam weer op en top het Nederlands dames hockeyteam: overtuigend de sterkste. Ook al lukte het Dirkse van den Heuvel en van Geffen niet te scoren; maar Matla, De Waard en Welten lukte het wel, tegenover bij Australië slechts Bates. En daarmee is het zondag in de Vrouwenhockey WK-finale: Ierland tegen Nederland (dat alweer voor de vijftiende keer in de mondiale eindstrijd staat). Gaat het zien (op NPO)!