Donderdag 17 januari 2019

Nederlands vrouwenelftal - Zuid-Afrika: '6-0'

Oranje_Leeuwinnen_programma_Vivianne_Miedema.jpg

OranjeLeeuwin Vivianne Miedema scoorde in de vorige interland van de Nederlandse vrouwen tegen Zuid-Afrika tweemaal. Nederland heeft in alle onderlinge duels tot dusver van Zuid-Afrika een prooi weten te maken.

Zes tegen nul. En een doelsaldo van vijftien tegen drie. Dat zijn de huidige cijfers die de OranjeLeeuwinnen kunnen overleggen ten opzichte van Zuid-Afrika. Tegen de aankomende oefentegenstander van Nederland, op zaterdag 19 januari, is Oranje dus veruit favoriet.

Oranje Vrouwen tegen Zuid-Afrika: bovenliggende cijfers
Alle zes onderlinge confrontaties werden gewonnen door de onzen. Bovendien neemt het nationale vrouwenelftal van Zuid-Afrika plek numero 48 in van de FIFA wereldranglijst voor vrouwen, terwijl Nederland op de vrouwenvoetbal ranking een zevende plek inneemt.

Ook in aantocht: de Algarve Cup
Gunstige cijfers dus, die uiteraard nog lang niet alles zeggen over de nieuwste ontmoeting van zaterdag 19 januari 2019 die begint om 14.00 uur Nederlandse tijd (in Zuid-Afrika is het dan 15.00 uur) in het Cape Town Stadium van Kaapstad. Daarna volgt overigens de prestigieuze strijd om de Algarve Cup, zoals je kunt zien op onze pagina Programma Oranje Leeuwinnen.

Wiegman tegenover Z-A: van aanvoerder naar bondscoach
De voetbalverhouding met de Zuid-Afrikaansen is nog relatief een prille. Het begon voor de Nederlandse voetbalvrouwen met een interland in 2000. Leuk detail: de huidige bondscoach Sarina Wiegman speelde toen in de basis. Sterker nog: ze toonde destijds al haar leiderschap als aanvoerder van de Leeuwinnen. Nederland won die eerste wedstrijd tegen het zuidelijkst gelegen Afrikaanse land met 0-2.

Laatste 2 van 15 treffers tegen Zuid-Afrika van Miedema
Daarna volgden Oranjezeges met 1-2 (pas in 2008), 0-5 (2009), 3-2 (eveneens in 2009), 1-0 (2016) en 2-0 (ook in 2016). Alle wedstrijden waren oefeninterlands, deels in het kader van een vriendschappelijke toernooivorm zoals de Cyprus Cup. In de laatste ontmoeting was Vivianne Miedema 'de vrouw': de matchwinner scoorde tweemaal.

Oranjevrouwen - Zuid-Afrika live op SBS6
Eveneens een respectabel gegeven: Sherida Spitse was in maar liefst vijf van de wedstrijden tegen Zuid-Afrika al van de partij. Logischerwijs was ze er als 10-jarige in 2000 nog niet bij. Nu zal ze waarschijnlijk wederom tot de basiself behoren. Nog een aardig feit is dat ook Vera Pauw bij deze laatste vijf ontmoetingen zeer nauw betrokken was: drie keer als bondscoach van Nederland, twee keer als bondscoach van de zogeheten Banyana Banyana (The Soccer Girls van South-Africa). Nederland - Zuid-Afrika: zaterdag live uitgezonden op SBS6.