Vrijdag 1 juni 2018

Nederlandse handbaldames in november naar EK!

Dames_handbal_Oranje_EK_Vrouwen_Oranje_juicht_ProShots_Bildbyran_-schema.jpg

Het is definitief: het Nederlands vrouwen handbalteam is gekwalificeerd voor het EK. Het EK Handbal voor dames begint eind november 2018 en is in Frankrijk.

Na de bevochten 28-29 winst in en tegen Wit-Rusland, is het Nederlands Damesteam zeker van het EK 2018 in Frankrijk. Het toernooi begint eind november, maar Oranje komt voor het eerst in actie op zaterdag 1 december, in Montbéliard.

Voltooide missie in Minsk
Nederland wist donderdagavond 31 december dat een zege op de Wit-Russen definitief het EK-ticket zou verschaffen. Maar ondanks dat de opponent op papier zwakker is, moet het dan wel nog maar even gebeuren, in dit geval helemaal in Minsk.

Zevende EK voor Oranje Handbal Dames
Maar de formatie van bondscoach Helle Thomsen dééd het, zij het nipt. Een 28-29 einduitslag zorgde voor veel blijheid in het Oranjekamp, ook al kwam de winst geen moment écht in gevaar. Het betekent de zevende deelname voor Nederland aan de eindronde van de Europese titelstrijd. Eerder was Oranje van de partij op het EK 1998, EK 2002, EK 2006, EK 2010, EK 2014 en EK 2016. Ook Hongarije is, met nog één ronde in EK-kwalificatiegroep 7 te gaan, straks in Frankrijk van de partij.

Ook Hongarije naar EK
Nederland en Hongarije zijn door Wit-Rusland en Kosovo niet meer te achterhalen. Wit-Rusland mag overigens nog hopen op een ticket door de kwalificatie te eindigen als overall beste nummer drie. Maar dat, voor Oranje, terzijde.

Afwezigen Nederlands team
Zonder de op het laatste moment geblesseerde respectievelijk niet fitte Lois Abbingh en Yvette Broch, maar met in plaats van hen Merel Freriks en Esther Schop in de gelederen, ging Nederland in Minsk de missie aan. Eerder al was duidelijk dat Charris Rozemalen en Estavana Polman vanwege blessures ontbraken. En Angela Malestein miste wedstrijdritme na het breken van haar neus en vinger.

Wedstrijdverloop Wit-Rusland - Nederland
Vier minuten voor het einde was de voorsprong voor Oranje nog vier treffers: 25-29. Wit-Rusland scoorde in de slotfase nog drie keer. De aansluitingstreffer volgde pas in de slotseconde vanaf de strafworpstreep. Wit-Rusland hield 25 minuten gelijke tred met de Oranjedames. Tot 12-13 was het verschil nooit meer dan één doelpunt. Maar de ervaren speelsters aan Nederlandse zijde zorgden ervoor dat Oranje met een positieve marge van drie doelpunten kon pauzeren. Laura van der Heijden scoorde 12-14. In de fase daarna benutte Nycke Groot een door Laura van der Heijden afgedwongen strafworp. Nycke Groot tekende voor de 13-16 ruststand.

Nycke Groot op schot
Halverwege de tweede helft stond de grootste voorsprong op het scorebord: 21-26. Tussendoor was het verschil telkens miniem. Nycke Groot was het best op schot bij Oranje met tien doelpunten. Martine Smeets, Danick Snelder en Laura van der Heijden scoorden allen vijf keer.

Opstelling en treffers Nederland tegen Wit-Rusland:
Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont (3), Danick Snelder (5), Lynn Knippenborg, Inger Smits, Delaila Amega, Nycke Groot (10), Kelly Dulfer (1), Merel Freriks, Esther Schop, Martine Smeets (5), Dione Housheer, Anouk Nieuwenweg.

Wanneer en waar spelen de Oranje Handbalvrouwen op het EK?
De ploeg van Helle Thomsen speelt op 2 juni eerst nog de laatste EK-kwalificatiewedstrijd, tegen Kosovo voor een uitverkocht Topsportcentrum Almere. Op het EK 2018 in Frankrijk speelt het Nederlands dames handbalteam in Groep C. Alle groepswedstrijden van Oranje zijn in Montbéliard. De speeldagen in de poulefase zijn voor het Nederlands vrouwen handbalteam zaterdag 1 december, maandag 3 december en woensdag 5 december 2018. Eindigt Oranje bij de eerste drie in de poule, dan speelt het in ronde twee in Nancy. De Oranje handbalsters kunnen wereldkampioen Frankrijk op zijn vroegst pas tegenkomen in de halve finales, die net als de finale van het EK 2018 op het programma staan in Parijs. Zie ook het speelschema van het EHF Euro Women's Handball Championship France.