Dinsdag 3 december 2019

Cuba geen partij voor Oranje | donderdag nieuwe uitdaging voor Oranje handbalsters

Programma_Oranje_handbalsters.jpg

Nederland speelt donderdag de vierde wedstrijd op het WK Handbal, tegen Servië. Dinsdag was Cuba voor Oranje geen partij: 51-23.

Een 51-klapper tegen Cuba: de Oranje handbalsters hebben soeverein twee nieuwe punten gepakt. Dinsdag in Poule A zegevierde Nederland overtuigend (51-23), tegen weliswaar een zwakke tegenstander. Donderdag 5 december wacht Servië: een duidelijke uitdaging richting mogelijk de wereldtitel handbal in Japan.

Met extra opgebouwd elan, op de vroege dinsdagochtend, kan de ploeg van Emmanuel Mayonnade verder met de blik vooruit op weg naar de Hoofdronde. Vanzelfsprekend is dat vervolg echter lang niet. Alleen de landen die bij de beste drie in de poule eindigen, worden van de groepsfase overgeheveld naar de Main Round, waarin opnieuw poules van zes landen worden gevormd, maar dan nog slechts twee.

Oranje hierna tegen Servië, dan tegen de vice-wereldkampioen
En Nederland won dan wel van Angola en Cuba, maar de eerste wedstrijd tegen concurrent Slovenië ging verloren. Met Servië (donderdag 5 december, op plaats 7 van de wereldranglijst handbal) en Noorwegen (de vice-wereldkampioen, op de actuele IHF Ranking op plaats 4) moeten bovendien de sterkste tegenstanders nog komen.

Malestein op dreef
Des te groter de spanning, des te interessanter de komende paar speeldagen met nieuwe wedstrijden op het WK Handbal. De Nederlandse handbalsters presteerden in aanloop daarnaartoe zoals gezegd keurig tegen Cuba. Een aantal van 51 treffers, vertoond in het Aqua Dome, is een méér dan uitstekende score. Onder anderen keepster Tess Wester droeg daar één eenheid aan bij (het laatste doelpunt), de sterk spelende Inger Smits scoorde vier keer, Dione Housheer vijf keer en Lois Abbing tien keer. Maar Angela Malestein (foto) sprong voor Oranje dinsdag met haar aantal van elf rake ballen nog het meest in het oog.

Opnieuw ruime winst op Cuba
Nederland ging in Aqua Dome de rust in met elf treffers voorsprong (22-11), overigens net iets beter dan tijdens de laatste en tot aan vanochtend enige ontmoeting met Cuba: op het WK in 2015 versloeg Oranje Cuba met 45-23 na een 20-13 ruststand. De kersverse 51-23 nu tijdens het WK van 2019 had zelfs nog ruimer kunnen uitvallen, als Nederland tussendoor minder slordig was geweest in de afronding, zoals tijdens een-op-een-situaties met de keepsters van Cuba.

Plaatst Nederland zich donderdag tegen Servië voor vervolg WK?
Hoe dan ook is het resultaat daar, en heeft het Nederlands damesteam plaatsing voor het vervolg van het WK-toernooi blijvend in eigen hand. Mede afhankelijk van wat Noorwegen later op dinsdag tegen Servië doet (of misschien wanneer je dit leest: heeft gedaan, zie daarvoor de uitslagen en stand in Poule A), is duidelijk welke taak de Nederlandse handbalsters te volbrengen hebben. Bij winst van Noorwegen op Servië is een zege met minimaal zes treffers verschil voor Nederland komende donderdag tegen diezelfde tegenstander (Servië) genoeg.

NEDERLAND - CUBA 51-23 (22-11)
Opstelling en doelpunten Nederland:
Rinka Duijndam, Tess Wester (1), Jessy Kramer (1), Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (3), Lois Abbingh (10), Larissa Nüsser (2), Danick Snelder (2), Bo van Wetering (5), Kelly Dulfer, Merel Freriks (1), Inger Smits (4), Martine Smeets (2), Angela Malestein (11), Dione Housheer (5), Estavana Polman (2).