Maandag 8 april 2019

De Vrouwen VAR: dinsdag geschiedschrijving

VAR_op_WK_Vrouwen_2019.jpg

Een wereldprimeur bij Nederland tegen Chili op dinsdag 9 april 2019: de inzet van de VAR bij het vrouwenvoetbal.

Een stukje geschiedschrijving: dinsdag bij Nederland - Chili is er voor de allereerste keer een VAR bij het vrouwenvoetbal. De Leeuwinnen hebben een wereldprimeur.

VAR-primeur bij Nederlands vrouwenelftal - Chili
In het AFAS Stadion in Alkmaar wordt op 9 april bij de voetbalinterland tussen de vrouwen van Oranje en die van Chili de videoscheidsrechter (VAR) voor het eerst officieel ingezet in het internationale vrouwenvoetbal. Nicolas Rainville en zijn assistent François Letexier zijn de Franse arbiters die achter de coulissen de beelden zullen bekijken bij 'arbitraire' situaties. Zij geven de Hongaarse scheidsrechter Katalin Kulscar advies wanneer noodzakelijk. Andersom kan ook: Kulscar kan de videoref erbij halen bij te onduidelijke én belangrijke situaties rondom doelpunten, penalty's en eventuele rode kaarten.

Ook het Nederlands mannenelftal had de primeur
Eerder al werd de VAR bij het Nederlands elftal geïntroduceerd in het mannenvoetbal, tijdens de interland tegen Engeland.

De VAR op het WK 2019
Het fenomeen videoscheidsrechter is ook aanwezig tijdens het komende wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019. Je kunt er meer over lezen in het artikel 'VAR óók bij WK Vrouwenvoetbal 2019'. Met de VAR zullen dus alle landen die meedoen aan het WK Vrouwen deze zomer te maken (kunnen) krijgen.