Donderdag 21 november 2019

Desiree van Lunteren: einde als OranjeLeeuwin

OranjeLeeuwin_Desiree_van_Lunteren_selectie_Leeuwinnen_WK.jpg

Desiree van Lunteren is gestopt als international voor de Oranjevrouwen. Van Lunteren (geboren 30 december 1992) stopte op 21 november 2019 na 8 jaar Oranje en 84 interlands.

Desiree van Lunteren is gestopt als international van Oranje. De Leeuwin die haar Oranjedebuut maakte op 15 februari 2012 (Frankrijk - Nederland, 2-1) speelde haar laatste cap op dinsdag 12 november als invaller in de 64e minuut tegen Slovenië, voor EK-kwalificatie. De in Almere geboren verdediger trad namens ons land 84 keer op, waaronder tijdens het succesvolle EK 2017 (titel voor Oranje) en het eveneens succesvolle WK 2019 (Van Lunteren eindigde met Nederland als tweede). "Het is voor mij mooi geweest zo."

Van Lunteren heeft een punt achter haar interlandcarrière gezet na een loopbaan in dienst van Oranje van maar liefst acht jaar. Van Lunteren (26 jaar) verklaart via de KNVB haar moeilijke beslissing:

Waarom Desiree van Lunteren stopte als international
"Je beslist dit niet van de een op de andere dag, je groeit er als het ware naartoe. Het heeft letterlijk bloed, zweet en tranen gekost, maar Oranje heeft me over de hele wereld gebracht, vrienden voor het leven gegeven en natuurlijk een Europese titel en WK-zilver. Ik had bij mijn debuut in 2012 niet durven dromen dat tienduizenden Oranjefans ons achterna zouden reizen om ons op een WK te zien spelen. Het is voor mij mooi geweest zo. Ik zou mezelf, en zeker het team, tekortdoen als ik er niet meer voor honderd procent voor ga. Ik wil mijn teamgenoten, de staf en de fans bedanken voor de mooie tijd en de geweldige herinneringen en natuurlijk alle succes van de wereld toewensen op weg naar Tokio en het EK 2021. Jullie gaan me zeker op de tribune terugzien."

Loftuitingen van de bondscoach
Voor bondscoach Sarina Wiegman had het voor haar onverwachte besluit van Van Lunteren 'niet gehoeven'. Zij looft haar instelling en optredens. Wiegman: "Desiree is uitgegroeid tot een vaste waarde voor Oranje. Dat zie je ook wel aan haar statistieken: ze heeft de afgelopen vijf jaar vrijwel geen interland gemist. Zij is zo’n speler waarvan je als trainer precies weet wat je eraan hebt, ze heeft een geweldige drive en is altijd bereid zich voor het team weg te cijferen."

Desiree van Lunteren blijft nog wel spelen voor Ajax
Van Lunteren speelde in 2019 tijdens alle twintig interlands van de OranjeLeeuwinnen. Ze doorliep alle vertegenwoordigende jeugdteams. De wissel van 12 november 2019 tegen Slovenië waarin zij Liza van der Most verving, is dus het laatste half uur geweest waarin de op 30 december 1992 geboren speelster voor het Nederlands vrouwenelftal in actie kwam. Wel blijft ze nog spelen voor Ajax in de Eredivisie. Eerder kwam Van Lunteren in clubverband uit voor achtereenvolgens SV Almere, sc BuitenBoys, AS'80, HvA-project, AZ, Telstar, (een eerdere periode bij) Ajax en het Duitse FC Freiburg. Haar contract bij Ajax loopt nog tot en met het seizoen 2020/’21.