Maandag 20 mei 2019

Dit is de eerste WK-speelstad van de Oranje Vrouwen: Le Havre

Speelsteden_WK_Vrouwen_Leeuwinnen_-_Le_Havre.jpg

Le Havre is de eerste speelstad van de Oranje Leeuwinnen op het WK Vrouwen. Nederland speelt in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland op dinsdag 11 juni in Groep E.

Le Havre is op 11 juni de eerste speelstad van de Oranje Leeuwinnen op het WK Vrouwen. Nederland speelt in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland de eerste groepswedstrijd in Poule E, in Stadion Océane. Of in het Frans: Stade Océane.

De eerste WK-wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal vindt daarmee plaats in een nog nieuw stadion. Stade Océane is pas geopend halverwege 2012. Er kunnen net iets meer dan 25.000 toeschouwers in en Le Havre AC is de club die er gedurende het competitieseizoen zijn thuiswedstrijden speelt.

Le Havre: een nog 'jonge' stad
Het stadion is dus tamelijk nieuw. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de stad zelf. In Le Havre worden weliswaar met enige regelmaat prehistorische vondsten gedaan, maar officieel bestaat de stad pas sinds 1517 en dat is voor zo'n bekende, grote stad relatief kortgeleden.

Een snel, historisch beeld van deze Oranje speelstad?
Ga je naar WK-speelstad Le Havre om er de wedstrijd van de Leeuwinnen tegen Nieuw-Zeeland te bezoeken (of er in de stad sfeer te proeven)? En wil je een béétje een beeld van de geschiedenis van de stad? Dan zijn deze snel te lezen kenmerken leuk om alvast van op de hoogte te zijn:

- in de achttiende en negentiende eeuw kende Le Havre meerdere perioden van grote groei en bloei.

- niet heel lang geleden is Le Havre nog bekender geworden, dankzij de prachtige haven die er ligt (vandaar dus ook de naam...)

- Le Havre kreeg in Wereldoorlog II te maken met dramatische bombardementen

- Ondanks die verwoestingen kreeg Le Havre enkele tientallen jaren later een vermelding op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dat zegt wel iets over hoe mooi en authentiek de stad nog altijd is

- Le Havre is uitgeroepen tot minst vervuilde gemeente van Frankrijk

- Le Havre heeft ook een opvallend schoon strand.

Wat te doen in Le Havre
Wil je naast de wedstrijd van Nederland in Groep E tegen Nieuw-Zeeland op dinsdag 11 juni (begintijd 15.00 uur) nog wat toeristische attracties meepakken? Loop dan even naar het bekende Rouelles Park en/of naar de Priorij van Graville om daar in de bloeiende tuinen te wandelen en/of bezoek bijvoorbeeld MuMa: het Museum voor Moderne Kunst.

Een leuk weetje: waar het huidige stadion staat, lag vroeger een spoorwerf.

En nog een leuk weetje: ook het Franse nationale voetbalelftal bij de mannen heeft er al eens een interland gespeeld.

Overige groepswedstrijden in Le Havre, speelstad Leeuwinnen
Behalve Nederland - Nieuw-Zeeland worden in WK Vrouwen-speelstad Le Havre ook deze groepswedstrijden gespeeld: Spanje - Zuid-Afrika (Poule B), China - Spanje (ook Poule B), Engeland - Argentinië (Poule D) en Zweden - Verenigde Staten in Poule F.

Ook achtste finale (mogelijk met Oranje) en kwartfinale
Daarnaast is er een achtste finale van het WK Vrouwen Frankrijk in Le Havre. Op zondag 23 juni 2019 speelt in Stade Océane de nummer één van Poule A tegen de nummer drie van Poule C, D of E. Juist: daar staat dus óók Poule E bij waarin de Leeuwinnen spelen. En dat betekent dat de Oranje Vrouwen mogelijkerwijs later nog eens terugkeren naar deze speelstad, waar bovendien op 27 juni nog een kwartfinale op het programma staat.

WK-programma en speelsteden Nederland in Frankrijk
Na de eerste wedstrijd op het WK speelt Nederland in de groepsfase ook nog in de speelsteden Valenciennes (op 15 juni tegen Kameroen) en Reims (op 20 juni tegen Canada). Meer informatie over de speelsteden van het WK in Frankrijk lees je hier.

Stand_Poule_E_WK_2019.jpg