Donderdag 13 juni 2019

Dit is de selectie van Kameroen op het WK Vrouwen (+ weetjes!)

Selectie_Kameroen_WK_Vrouwen.png

Dit is de selectie van Kameroen, de tweede tegenstander van Nederland op het WK Voetbal 2019.

Dit zijn de speelsters van Kameroen, waartegen Nederland speelt op zaterdag 15 juni. Het is voor Kameroen en de Leeuwinnen de tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019. De selectie van Kameroen op het FIFA WK Vrouwen bestaat uit deze 23 speelsters, onder wie sterspeler Gabrielle Onguéné.

Na eerste uitslagen Kameroen onderaan in Poule E
Na de 1-0 winst van Nederland - heel nipt in blessuretijd - op Nieuw-Zeeland en de winst met dezelfde cijfers van Canada op Kameroen is de stand in Groep E alvast opengebroken. Net als Nieuw-Zeeland moet Kameroen echt een resultaat neerzetten in hun tweede WK-wedstrijd - en dat zal dan moeten tegen de Leeuwinnen, alvorens voor Kameroen de laatste poulewedstrijd tegen Canada op het WK Vrouwen programma staat.

Onguéné is de sterspeelster van Kameroen
Kameroen staat 46e op de FIFA ranglijst voor vrouwen. Op het WK 2015 waren ze er voor het eerst bij op het mondiale podium. Toen reikten ze tot de achtste finales, waarbij er een bepalende rol was weggelegd voor Gabrielle Onguéné. Zij is al jaren de aanvallende middenvelder en spelbepaler van het nationale vrouwenteam van Kameroen en ook anno 2019 overall zelfs één van de absolute topspelers van het huidige WK in Frankrijk.

Kameroen: geen antwoord op goal Canada in eerste WK-duel
Maar... ook met Onguéné in de gelederen moesten de Leeuwinnen (Lionesses) van Kameroen in hun eerste WK-duel de punten laten aan Canada. De uiteindelijk beslissende 1-0 verscheen op slag van rust op het scorebord door een rake kopbal van Kadeisha Buchanan, uit een hoekschop. Op de dreigende overwinning van Canada konden Onguéné en de overige Kameroense speelsters, ondanks hun verdedigende solide spel, geen moment het juiste antwoord vinden.

Wie is de coach bij de vrouwen van Kameroen?
De bondscoach van het Kameroense vrouwenelftal had een opvallende vorige baan: Alain Djeumfa was tot recent nog in dienst van hetzelfde vrouwenteam, maar dan als fitness coach. In januari van dit jaar 2019 nam hij het stokje over van bondscoach Joseph Ndoko, die Kameroen in de Afrikaanse kwalificatiereeks naar het WK leidde. Toch kwam zijn aanstelling niet uit de lucht vallen, want Djeumfa (46) heeft ook al meerdere topclubs in Kameroen geleid als hoofdcoach: Aigle Royal Menoua, Fovu Club, Botafogo FC, Canon Yaoundé en New Star de Douala.

Voormalig nationaal aanvoerder nu assistente bij Kameroen
Voor zover deze clubnamen je iets zeggen... Maar misschien zegt de naam van ex-international Bernadette Anong je wél wat. Zij is de voormalige aanvoerder van het nationale team en op dit WK 2019 de assistente van Djeumfa.

Drie vriendinnen: op en naast het veld
Een ander leuk weetje is het feit dat er bij Kameroen ook drie onafscheidelijke vriendinnen spelen: de genoemde Gabrielle Onguéné, samen met Ajara Nchout en Raissa Feudjio. De eerste is als gezegd de absolute ster, de tweede schijnt te vechten voor elk grassprietje en de laatste schijnt buiten het veld rustig te zijn, maar in het veld exact het tegenovergestelde... Deze drie speelsters vormen zowel buiten als op het veld een echte drie-eenheid, al bijna 10 jaar lang voor de groen-rood-gelen.

Wie spelen er bij Kameroen? Zie hier hun WK-selectie:

Doel:
Annette Flore Ngo Ndom (Amazones FAP)
Marthe Omgmaham (Awa Girls)
Isabelle Mireille Mambingo Mambingo (Sunshine Queens)

Verdediging:
Augustine Ejuangue Siliki (Arna Bjornar)
Claudine Falone Meffometou Tcheno (Guingamp)
Yvonne Leuko Chibosso (Strasbourg)
Ysis Amarielle Sonkeng (Amazones FAP)
Christine Patience Mani (AS Lorraine)
Marie Aurielle Awon (Dijon)
Easther Mayi Kith (Montpellier)
Estelle Laura Johnson (Sky Blue FC)

Middenveld:
Raissa Feudjio Tchuanyo (Tenerife)
Charlène Meyong Menene (Louves Minproff)
Geneviève Ngo Mbeleck (Amazones FAP)
Thérèse Catherine Abena Ninon (Louves Minproff)
Jeannette Grâce Ngock Yango (US Saint-Malo)
Marlyse Ngo Ndoumbouck (AS Nancy)
Michaela-Batya Abam (Paris FC)

Aanval:
Gabrielle Aboudi Onguene (CSKA Moscow)
Henriette Michelle Akaba Edoa (Amazones FAP Yaoundé)
Gaëlle Deborah Enganamouit (Málaga)
Madeleine Michelle Ngono Mani (Ambilly FC)
Alexandra Takounda Engolo (Eclair Filles de Sa'a)
Nchout Njoya Ajara (Valerega Football)
Mpeh Bessong (Louves Minproff)
Jacquette Ada (Amed Sport)


Lees hier nog meer over de selectie en speelsters van Kameroen.

En dit is de WK-selectie van de Nederlandse Leeuwinnen.