Zondag 2 juni 2019

Dit is de (uit voorzorg) gewijzigde WK-selectie van de Leeuwinnen

Speelsters_OranjeLeeuwinnen_WK.jpg

Aniek Nouwen neemt voorlopig de plaats in van Kika van Es (rechts op de foto) in de WK-selectie van de OranjeLeeuwinnen. Van Es ondergaat een operatie en haar deelname aan het WK Vrouwen voor Nederland is daarmee nog niet zeker.

De selectie van de OranjeLeeuwinnen voor het WK is (voorlopig) gewijzigd. Bondscoach Sarina Wiegman heeft PSV-verdediger Aniek Nouwen uit voorzorg aan het Nederlands vrouwenteam toegevoegd nadat (tijdige) WK-deelname voor Kika van Es een onzekere factor is geworden. Van Es wordt maandag 3 juni geopereerd aan een breukje in een middenhandsbeentje van haar linkerhand. De verdediger van Oranje Vrouwen liep de blessure op in het met 3-0 gewonnen oefenduel met Australië.

Van Es al 10 jaar speelster van de Oranje Vrouwen
Hoe lang het herstel van Kika van Es duurt, is op dit moment nog niet te zeggen. Daarom sluit dus Aniek Nouwen aan, die twee interlands achter haar naam heeft staan en daarmee minder ervaren is dan de 27-jarige Van Es: die heeft sinds 2009 al 58 wedstrijden voor de Leeuwinnen gespeeld.

Vorige WK Vrouwen misgelopen
Zonder op de zaken vooruit te lopen: het zou voor de Ajax-speelster nog eens extra zuur zijn als zij het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal zou moeten missen, aangezien Van Es in 2015 het WK in Canada moest missen vanwege een dubbele beenbreuk. Wel maakte ze de Europese Oranjetitel van 2017 volledig mee.

WK-selectie Leeuwinnen kan nog tot 10 juni worden gewijzigd
Aniek Nouwen - die in de jeugd begon bij SV Deurne - is nog slechts 20 jaar en maakte haar Oranjedebuut op 4 maart 2019 thuis tegen Polen. Behalve Nouwen reist ook Van Es gewoon mee met de inmiddels (voorlopig) 24-koppige Oranjeselectie, naar Frankrijk.

Tot wanneer kan selectie Oranje Leeuwinnen nog wijzigen?
De bondscoaches van alle WK-landenteams mogen conform de reglementen van de FIFA in geval van ernstige blessures nog tot 24 uur vóór het begin van de eerste groepswedstrijd een wijziging doorvoeren in de WK-selectie. Voor Sarina Wiegman betekent dat 24 uur vóór dinsdag 11 juni 15.00 uur, wanneer voor Nederland de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland op het programma staat. Ofwel: Wiegman kan Aniek Nouwen nog definitief vervangen voor Kika van Es tot maandag 10 juni, 15.00 uur.

Programma Groep E en programma met alle wedstrijden
Na de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland spelen de Leeuwinnen op zaterdag 15 juni tegen Kameroen, en op donderdag 20 juni tegen Canada. Zie het programma van Groep E met Nederland of het complete programma van het WK Vrouwen 2019.

WK Vrouwen op tv
Alle wedstrijden op het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk worden uitgezonden door de NOS.