Maandag 11 mei 2020

EK Hockey 2021: gewijzigde datum speelschema

Speelschema_EK_Hockey_Dames.jpg

Het EK Hockey 2021 is verplaatst. De nieuwe datum van het Europees kampioenschap is 4 - 13 juni 2021. Het speelschema zou eerst in augustus beginnen.

Het EK Hockey 2021 begint op 4 juni en duurt tot en met 13 juni 2021. Het speelschema heeft daarmee een gewijzigde datum. Het Europees Kampioenschap Hockey zou oorspronkelijk plaatsvinden in augustus 2021. Het nieuw opgestelde programma van de EuroHockey Championships 2021 in het Wagener Stadion in Amsterdam, voor zowel de vrouwen als de mannen, is een gevolg van de coronacrisis en de uitgestelde Olympische Spelen van 2020 naar 2021.

Het verplaatsen van het EK Hockey 2021 naar de speeldata 4 t/m 13 juni 2021 is bekendgemaakt door de EHF (Europese Hockey Federatie). Het besluit dat ook voor de Oranje hockeyvrouwen en Oranje hockeyheren van belang is, kwam mede tot stand in overleg met de Nederlandse hockeybond en de FIH, de Internationale Hockey Federatie.

Olympische Spelen: augustus 2021
Doordat het programma van de Olympische Spelen eerder al was uitgesteld van 2020 naar 2021, kwam de Europese eindronde hockey, waarvan Nederland het gastland is, in het gedrang. Door het EK te vervroegen, hoeven de hockeysters en hockeyers van Oranje, net als die van de overige landen die geplaatst zijn voor én het EK én de Olympische Spelen, niet te kort achter elkaar tweemaal op het allerhoogste niveau tot het uiterste te gaan. Het EK - de EuroHockey Championships 2021 - zou anders vlak na de Olympische Spelen op het programma staan. Het speelschema van de Olympische Spelen is van 23 juli t/m 8 augustus komend jaar en daarmee zou sprake zijn van twee grote eindtoernooien in grotendeels één en dezelfde maand.

Ticketverkoop EK Hockey nog niet van start
Overigens is het vanwege corona nog onzeker hoe het EK Hockey voor Dames en Heren er precies uit komt te zien. Met of zonder publiek bijvoorbeeld, hangt af van de actualiteit rondom het virus op het moment van spelen. De kaartverkoop voor het EK Hockey gaat daarom nog niet van start. Plaats van handelen is hoe dan ook het Wagener Stadion in het Amsterdamse Bos. Het precieze speelschema, van poulefase tot en met de finale, wordt nog bekendgemaakt.

Oranje Vrouwen Hockey verdedigen in 2021 Europese titel
Aan het EK Hockey doen acht landen mee bij de vrouwen, en eveneens acht bij de mannen, waaronder dus (bij zowel de dames als de heren) Nederland. Oranje is met de dames de titelverdediger, na de gouden trofee in 2019. De heren eindigden in 2019 als derde. De winnaar van de eerstkomende editie van de EuroHockey Championships, ofwel het Europees kampioenschap voor landen, plaatst zich ook voor de FIH World Cup in 2022, ofwel het WK Hockey 2022.