Dinsdag 17 maart 2020

EK Vrouwen 2021 wordt EK Vrouwen 2022?

Programma_EK_Vrouwen_Voetbal_2021_Engeland.jpg

De UEFA verschuift het EK Vrouwenvoetbal 2021 met waarschijnlijk een jaar. Vanwege het Coronavirus is nu sprake van het EK Vrouwen 2022, nog steeds in Engeland.

Het EK Voetbal voor vrouwen wordt verplaatst van 2021 naar (mogelijk) 2022. Vanwege het Coronavirus en het daardoor verplaatsen van EURO 2020 bij de mannen naar 2021, ziet de UEFA zich genoodzaakt de beslissing te nemen het EK uit te stellen. De bekendmaking dat het EK Vrouwenvoetbal in 2022 zal plaatsvinden moet officieel nog worden bevestigd. Uitstel is in elk geval zeker. Het Europees kampioenschap bij de vrouwen - Women's EURO / WEURO 2022 - blijft onveranderd in Engeland.

De oorspronkelijke speeldata van het EK - 11 juli tot en met 1 augustus 2021 - gelden niet meer. De UEFA en het organiserende Engeland moeten naar nieuwe data zoeken, bevestigt ook de KNVB, waarbij een verschuiving naar 2022 een van de meest serieuze opties is. Het EK Vrouwen is daarmee een volgend groot voetbalevenement dat moet worden afgelast voor de originele datum. Het speelschema zal waarschijnlijk veranderd worden naar het jaar 2022, waarbij het exacte programma, de speeldagen en de tijden nog moeten worden vastgesteld. De werkgroep van de Europese voetbalbond UEFA gaat ermee aan de slag; noodzakelijk omdat het niet wenselijk én praktisch is om het mannen EK Voetbal en vrouwen EK Voetbal (zo goed als) gelijktijdig te houden.

EK Vrouwen in flink rijtje door Corona getroffen voetbalevenementen
De Coronacrisis heeft zoals bekend ook meerdere grote Europese en wereldwijde eindronden in het voetbal flink getroffen. Behalve het EK 2020 bij de mannen (nu EK 2021), WEURO 2021 bij de vrouwen (nu WEURO 2022) geldt dat eveneens voor bijvoorbeeld de kwalificatiewedstrijden voor het EK Vrouwenvoetbal, voor eindtoernooien van onder andere de Oranje jeugd (jongens en meisjes), voor de Champions League, Europa League, de KNVB Bekerfinale, het Nederlandse en buitenlandse betaald voetbal, tot en met onder andere het Zuid-Amerikaanse Copa America bij de mannen (één jaar uitstel).

OranjeLeeuwinnen: in 2022 kans op verdedigen Europese titel
Het verplaatsen van het EK Voetbal Dames is ook voor Nederland nieuws van belang, ook al zijn de Oranjevrouwen nog niet gekwalificeerd. In de kwalificatiereeks voor het EK zijn de kansen op plaatsing voor de OranjeLeeuwinnen echter levensgroot. De Europees kampioen van 2017 zal dus hoogstwaarschijnlijk in 2022 de titel kunnen proberen te verdedigen.