Dinsdag 11 augustus 2020

Finale EK Vrouwen in 2022: waar wordt deze gespeeld?

Speelsteden_EK_Vrouwen_Engeland_Londen_Wembley.jpg

Een subliem vooruitzicht voor de twee landen die de finale mogen spelen van het EK Vrouwenvoetbal in 2022: de locatie is het fameuze Wembley Stadion in Londen.

Waar wordt het EK Vrouwen 2021 (in 2022) gespeeld? De finale van het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal in Engeland staat op het programma in speelstad Londen, in het Wembley Stadion. Ja, het duurt nog even: op zondag 31 juli 2022 is de aftrap van deze UEFA eindstrijd, wie weet opnieuw met de OranjeLeeuwinnen. Dagdromen mag echter alvast, evenals genieten van de voorpret. Zeker nu de Nederlandse voetbalvrouwen al hard op weg zijn naar kwalificatie.

Een finaleplaats zijn de Leeuwinnen wel gewend, de laatste aantal jaren. In 2017 was het fantastisch raak, met destijds in het FC Twente Stadion de 4-2 winst tegen Denemarken, goed voor de allereerste Europese titel voor de Oranje voetbaldames. En in 2019 was er de eindstrijd op het WK 2019, die voor Nederland helaas niet ultiem eindigde, in Frankrijk in Stade de Lyon met een 2-0 voor de USA.

Ongeëvenaard
Maar straks is er de overtreffende trap: een ongeëvenaarde speelstad en een ongeëvenaard stadion in 2022 tijdens de finale van 'WEURO 2021': het Wembley Stadium in Londen. Er zijn op het EK Vrouwen overigens géén andere wedstrijden in dit stadion, wel (onder andere) in het Brentford Community Stadium dat eveneens is gelegen in de Engelse hoofdstad.

Finale EK Vrouwenvoetbal 2021 (in 2022): Londen, Wembley
'Wembley' is een begrip, al decennia lang. Het bekendste stadion van Engeland is altijd al imponerend geweest, en al helemaal sinds de moderne verbouwing in 2007. Het stadion waarin de vrouwen (van Oranje...?) hun Europese finale mogen spelen is wereldberoemd, onder meer door de thuisinterlands van Engeland, de FA Cup Finals, de historische WK-finale van 1966 tussen het thuisland en uiteindelijk wereldkampioen West-Duitsland, de EK-finale van 1996 tussen winnaar Duitsland en Tsjechië, grootse popconcerten, vele overige Europese voetbalfinales en de aankomende finale van EURO 2020 bij de mannen.

Wereldstadion, wereldstad
Het is bovendien het stadion met de duurste verbouwing ooit (zoals genoemd in 2007): zo'n 1 miljard euro was ermee gemoeid. Wembley is origineel gebouwd in 1923 en heeft een capaciteit van 75.000. En de datum van zondag 31 juli 2022 van het EK Vrouwenvoetbal staat alvast in alle digitale agenda's gegrift. Als fan van de Leeuwinnen is het bovendien een extra aanlokkelijke gedachte dat Nederland dan aantreedt. Want: Londen is makkelijk te bereizen vanuit ons land én als wereldstad de moeite waard om uitgebreid in rond te lopen...

Over Londen, speelstad finale EK Vrouwen
Deze stad behoeft eigenlijk geen toelichting: de hoofdstad van Engeland en van het Verenigd Koninkrijk. Zomaar enkele wereldberoemde gebouwen en attracties: de Big Ben, warenhuis Harrods, Buckingham Palace, Downing Street 10, niet minder dan ruim 1700 parken, de Tower Bridge, de honderden dubbeldekkers en de karakteristieke taxi's: de black cabs.

Het is de stad met de Tower of London, de historische wijk Greenwich, de Kew Gardens en het Houses of Parliament, de Westminster Abbey en Saint Margareth's Church op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En de pleinen Trafalgar Square, Piccadilly Circus en Leicester Square als centrale punten. En dit alles onder toeziend oog van de rivier de Theems, tamelijk rustig stromend, dwars door de stad.

Speelsteden EK Vrouwen
Wil je méér weten over alle speelsteden van het EK Vrouwenvoetbal? Dit zijn ze: behalve Londen (de genoemde twee stadions) ook Wigan & Leigh, Manchester, Sheffield, Rotterham, Milton Keynes, Southampton en Brighton & Hove. Klik op de voorgaande link en je leest in een paar oogopslagen alle info hierover!