Maandag 1 juli 2019

Halve finale WK Nederland - Zweden: speelsters en FIFA-ranking tegenstander Leeuwinnen

Selectie_en_FIFA-ranking_Zweden_tegenstander_Leeuwinnen_halve_finale_WK_Vrouwen.jpg

Nederland speelt op woensdag 3 juli 2019 tegen Zweden in de halve finale van het WK Vrouwenvoetbal. Hoe sterk is Zweden, welke speelsters hebben ze en hoe hoog staat Zweden (hier in actie op het vorige WK, met Nilla Fischer die ook nu in 2019 meespeelt) op de FIFA-ranking?

Wie zijn de speelsters van Zweden, dat op de FIFA-wereldranglijst één treetje lager staat dan Nederland? Hoe sterk is Oranjes opponent in de halve finale van het WK? Wie lijkt beter te zijn, Zweden of Nederland? Hoe vaak wonnen de vrouwen van Zweden tot dusver op het WK en wat is hun selectie en sterkte? De ploeg van bondscoach Peter Gerhardsson speelt tegen de OranjeLeeuwinnen om een bijzondere, unieke plek; in de finale van het wereldkampioenschap voetbal.

Woensdag 3 juli vanaf 21.00 uur gaat het gebeuren. De Leeuwinnen uit Nederland spelen voor een finaleplaats op het WK Vrouwenvoetbal tegen Zweden. Het Zweden dat op de FIFA-ranking van de vrouwen op een negende plaats staat, met 1962 punten. Dat zijn er precies vijf minder dan Nederland en dus staat Oranje nét iets hoger: op de 8e plaats. Het verschil is, hoe dan ook, nipt.

Zweden is al bekend met mogelijk WK-finalist Verenigde Staten
Maar hoe presteerden de Zweden tot nog toe op dit mondiale toernooi? Overtuigend of...mwoh? Soeverein was het in elk geval tijdens de eerste twee wedstrijden in de groepsfase in Poule F. Daarin werd eerst Chili (0-2) en daarna Thailand (5-1) weggezet. Alleen Zweden had de pech ingeloot te zijn tegen de zwaarste tegenstander van het toernooi: huidig wereldkampioen Verenigde Staten, dat zijn titel nu in 2019 nog altijd kan verdedigen, door in hún halve finale eerst af te rekenen met Engeland. Zweden moest in poule F het onderspit delven tegen de USA, met 2-0.

Tamelijk makkelijk de poulefase door, klaar voor programma halve finales
Door die wedstrijd, met een eigen goal van Andersson, moest Zweden genoegen nemen met een tweede plaats in Groep F. Drie gespeeld, 6 punten. Doelsaldo: 7-3. Dat leidde tot een achtste finale tegen Canada, waarin de absolute topper Stina Blackstenius matchwinnaar werd (1-0). Dat kunststukje herhaalde ze in de kwartfinale door Zweden tegen Duitsland op 1-2 en daarmee naar de halve finales te schieten. Daarvóór had Sofia Jakobsson het Zweedse team al op gelijke hoogte gebracht, nadat Duitsland nog wel de openingstreffer had weten te produceren.

Zweden speelde al één keer de finale van het WK Vrouwen
Afijn, Zweden in de halve finale. Dat is nog niet het allerbeste resultaat voor de Zweedse voetbalvrouwen ooit, want op het WK in 2003 reikte de komende tegenstander van de Leeuwinnen tot de finale. Daarin was Duitsland destijds met 2-1 te sterk. Nu op het WK 2019 in Frankrijk kan Zweden dat resultaat dus nog overtreffen, al steekt Nederland daar hopelijk in Lyon tijdig een stokje voor.

De geel-blauwen zijn er nog op elk WK vrouwenvoetbal bijgeweest
Dat Zweden niet zomaar een tegenstander is, blijkt ook wel uit het feit dat de geel met blauwen maar liefst tijdens álle voorgaande WK's voor vrouwen van de partij waren. Dit WK is dus alweer het achtste optreden voor de ploeg op het mondiale eindtoernooi. Met anno 2019 de zojuist al genoemde ster Stina Blackstenius in de gelederen. We hebben het de voorbije weken kunnen zien: de aanvaller heeft een fantastisch schot in huis, is snel, krachtig en behendig.

Zweedse topper: de mega behendige Stina Blackstenius
In de kwalificatiefase was Blackstenius met haar doelpunten al van beslissende waarde, en inmiddels heeft ze ook op dit WK er al twee in liggen, net als onder anderen haar teamgenoot Asllani en Leeuwin Lieke Martens. Zie ook de Topscorerslijst WK Vrouwen 2019. De Zweedse productie is overigens tamelijk gelijkmatig verdeeld: Janogy, Sembrant, Rolfö, Hurtig, Rubensson en Jakobsson scoorden elk tot nog toe één keer.

En dit zijn alle speelsters uit de Zweedse selectie:

DOEL
Jennifer Falk (Göteborg FC)
Hedvig Lindahl (Chelsea)
Zecira Musovic (FC Rosengard)

VERDEDIGING
Jona Andersson (Chelsea)
Nathalie Björn (FC Rosengard)
Magdalena Eriksson (Chelsea)
Nilla Fischer (VfL Wolfsburg)
Hanna Glass (Paris Saint-Germain)
Amanda Ilestedt (1. FFC Turbine Potsdam)
Linda Sembrant (Montpellier SC)

MIDDENVELD
Anna Anvegård (Växjö DFF)
Kosovare Asllani (Linköpings FC)
Julia Roddar (Göteborg FC)
Elin Rubensson (Göteborg FC)
Caroline Seger (FC Rosengard)

AANVAL
Stina Blackstenius (Linköpings FC)
Lina Hurtig (Linköping FC)
Sofia Jakobsson (Montpellier SC)
Madelen Janogy (Pitea IF DFF)
Mimmi Larsson (Linköpings FC)
Fridolina Rolfö (Bayern München)
Olivia Schough (Djurgardens IF)
Zigiotti Olme (Göteborg FC)

Bondscoach Peter Gerhardsson (59): wie is hij?
Gerhardsson maakte in 1997 kennis met het trainen van een clubteam bij de vrouwen. Sinds 2017 is hij bondscoach van de Zweedse vrouwen, na eerst coach te zijn geweest van de nationale Onder 17, Onder 19 en Onder 23 teams bij de vrouwen en de Onder 16 en Onder 17 nationale ploegen bij de jongens. Ook was hij assistent-coach bij Enköping en Helsingborg, en hoofdcoach bij de club BK Häken.

Winnaar Nederland - Zweden naar finale WK Vrouwenvoetbal
Het wordt een halve finale op het scherp van de snede, zoals dat zo mooi heet. Nederland tegen Zweden, in het stadion van Olympique Lyon, woensdag 3 juli met als tijdstip van aftrap 21.00 uur. Met een strijd tussen twee teams die anno 2019 flink aan elkaar gewaagd lijken te zijn. Er zal er ééntje winnen die het mag meemaken, samen met alle fans, hopelijk die van Oranje: het spelen van de finale, op zondag 7 juli om 17.00 uur in hetzelfde Parc Olympique Lyonnais...