Zondag 29 september 2019

Handbaldames Nederland: geen last van Griekenland

Oranje_handbalsters_wedstrijden_EK.jpg

De Oranje handbalsters verslaan ook Griekenland in de strijd om kwalificatie voor het EK Handbal 2020. Beeld: NHV

Nederland wint ook van Griekenland - 18-43 - en daarmee zetten de handbaldames van Oranje een tweede, stevige stap richting het EK Vrouwen 2020. De zege in de uitwedstrijd tegen de Grieken van zondag volgt na de eerste winst van donderdag in de thuiswedstrijd tegen Oostenrijk. In kwalificatiegroep 1 gaat het Nederlands handbal damesteam hiermee nu aan de leiding, nog net boven Spanje, dat zondag in Südstad eveneens Oostenrijk versloeg (22-28).

Nederland met Spanje in EK-kwalificatie aan kop
Het EK in Denemarken en Noorwegen verwelkomt vanaf 4 december 2020 van elke kwalificatiepoule (er zijn er zeven) de twee landen die als nummers 1 en 2 in hun groep eindigen. Ook de beide gastlanden doen mee aan het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen. Nederland en Spanje hebben in Groep 1 de nog puntloze landen Griekenland en Oostenrijk alvast enigszins van zich afgeschud.

Behalve van Tsakalou weinig Griekse weerstand
Het nationale team van Nederland kreeg het dit weekend in de Griekse stad Kozani niet lastig. Zo maakte ook de eindstand wel duidelijk. Alleen in het begin van de strijd konden de Griekse handbalsters de Nederlandse bijhouden. Opvallende naam: Lamprini Tsakalou die op het moment van de 4-4 de gehele Griekse productie op zich had genomen. Daarna liep Oranje echter flink uit: eerst tot 4-11 via treffers van tweemaal Inger Smits, tweemaal Danick Snelder, tweemaal Laura van der Heijden en Bo van Wetering. De ruststand kwam uiteindelijk op 13-21.

Oranje: dicht achterin, op drift voorin
Debbie Bont, Lynn Knippenborg en Danick Snelder zorgden vervolgens voor een degelijk begin van het tweede bedrijf: de stand liep direct op naar 13-24. En mede dankzij een sublieme verdedigingslinie aan Nederlandse zijde scoorde Griekenland daarna slechts één keer, terwijl Oranje ondertussen uitliep naar maar liefst 34 goals vóór. Met een jong team - bondscoach Emmanuel Mayonnade gaf de jongste speelsters van de Nederlandse selectie deze 'makkelijke' wedstrijd veel speelgelegenheid - kwam uiteindelijk de 18-43 op het Griekse scorebord.

Programma handbaldames Oranje | EK-kwalificatie
De volgende wedstrijden van Nederland in Groep 1 van de EK-kwalificatie zijn op woensdag 25 of donderdag 26 maart 2020 (uit tegen Spanje), op zaterdag 28 of zondag 29 maart (thuis tegen Spanje), op woensdag 27 of donderdag 28 mei (uit tegen Oostenrijk) en op zondag 31 mei: thuis tegen Griekenland.

Programma Handbaldames op komend WK
Dat is allemaal 'pas' in het nieuwe jaar; maar in 2019 is er eerst nog het WK in Japan. Op het wereldkampioenschap vrouwenhandbal ontmoet Nederland in Poule A Slovenië, Angola, Cuba, Servië en Noorwegen, alvorens de ploeg zich verder het toernooi in hoopt te werken via de Main Round naar de halve finales en finale.


Speelsters Nederland tegen Griekenland (18-43), kwalificatie EURO 2020:

Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (5 treffers), Debbie Bont (4), Lois Abbingh (1), Larissa Nüsser (3), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg (3), Bo van Wetering (5), Kelly Dulfer (2), Merel Freriks (2), Inger Smits (3), Zoë Sprengers (5), Angela Malestein (4) en Dione Housheer (3).