Zondag 15 december 2019

HANDBALDAMES NEDERLAND: WERELDKAMPIOEN 2019!!!

Oranje_handbaldames_wereldkampioen.jpg

Nederland is wereldkampioen handbal bij de dames. De vrouwen van Oranje winnen glorieus het WK 2019 in Japan.

Nederland wereldkampioen handbal! Spannender konden ze het niet maken. Leuker ook niet. De Oranje handbaldames zijn de aller-allerbeste van de wereld in 2019. Na een apotheose die zijn wiedeweerga niet kent. Spanje werd in de finale in Japan verslagen met 29-30, in de slotseconde, uit een penalty. Met daaraan voorafgaand een wereldredding van keepster Tess Wester. Nederland is bovendien gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo én is al zeker van deelname aan het volgende WK in 2020/2021. Oranje heeft de wereldtitel handbal bij de dames, voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis. De erelijst van de Oranje handbaldames is daarmee dus flink verrijkt.

Wát een finale. De halve finale van Nederland tegen Rusland was er al één om vanuit Japan absoluut een prachtige brief over naar huis te schrijven. Maar wat de finale aan spanning liet zien, leidt al helemáál tot een explosie van vreugde op sociale media, tv, in cafés, kantines en overal en bij iedereen die het Oranje handbalteam vrouwen, een sterk collectief met Emmanuel Mayonnade als nieuwe coach, een oranjekleurig en warmbloedig hart toedraagt.

De redding van Wester gebeurde tijdens de apotheose van een wedstrijd waarin Nederland het meest de voorsprong had, waarin Oranje zelfs tot 5 goals verschil in het voordeel kwam, maar ook een wedstrijd waarin de spanning overeind bleef, doordat Spanje toch tot het einde toe gelijke tred hield.

Bij 29-29 volgde dan de beslissing. Allereerst: een levensgrote kans voor Spanje was een evenzo levensgrote dreiging voor Oranje. Want met nog een kleine dertig seconden te gaan, had Spanje het karwei af kunnen maken. Ware het niet dat het Nederlands team beschikt over keepster Tess Wester, die het antwoord had met de beste redding van het toernooi. Een oerschreeuw der oerschreeuwen van de doelvrouw volgde, maar dat niet alleen: direct erop beging Spanje een overtreding op haar, hetgeen leidde tot een rode kaart voor de Spaanse boosdoener én, nog meer van belang voor Oranje, een penalty. Die werd verzilverd, door Lois Abbingh, met nog twee tellen op de klok. Eindstand 30-29. En een nieuw Oranje Handbal hoofdstuk is voor altijd geschreven.

Ook als Spanje zou zegevieren, zou er historie worden geschreven. Maar dan in het land van de tegenstander dat net als Nederland nog nooit de wereldkampioen bij de vrouwen had voortgebracht. Wel stonden beide landen al eerder in een EK en WK-finale. Noorwegen was tot dusver voor zowel Oranje als Spanje in deze finales de angstgegner, maar nu kwamen de Noren slechts tot een vierde plaats. En Nederland, op zondag 15 december 2019, tot: goud!

De eindstrijd in Park Dome in Kumamoto, Japan, begon met de opening voor Spanje. Na wat slordig spel van de zijde van Oranje. Nederland moest even wennen, de aanvallen liepen niet lekker, de stand liep op naar een 5-2 achterstand, en dus greep de Franse coach in Nederlandse dienst, Emmanuel Mayonnade, in. En de time-out deed gelukkig de zaak langzaam weer wat kantelen. Het leidde tot een gelijke stand, voor het eerst na het startsignaal, in de zestiende minuut. Dankzij vier treffers op rij, op naam van respectievelijk Angela Malestein, tweemaal Estavana Polman en Lois Abbingh.

Nog voor rust draaide de wedstrijd verder in de gunstige richting van Nederlands voordeel. Het aanvalsspel begon steeds beter en sneller te lopen, afstandsschoten van Lois Abbingh en Estavana Polman waren doeltreffend. Maar nog altijd ging de strijd gelijk op, geweldig voor de neutrale toeschouwer, maar toch ook voor de Nederlandse handballiefhebber die uiteindelijk Oranje zag overwinnen.

Nederland speelde steeds scherper. Vergrootte langzaamaan de voorsprong naar, aan het begin van de tweede helft, de genoemde vijf treffers verschil. Daarna: Nederland verslapt licht, Spanje komt terug, Nederland komt weer vóór, maar Spanje komt weer terug. En de 60 minuten komen dichter bij, met steeds vaker een gelijke stand op het scorebord.

Tot aan die redding van Wester. Cruciaal. Direct daarna rood voor Ainhoa Hernandez Serrador. En een 7-meter worp. Lois Abbingh staat klaar. Is al topscorer van het toernooi. Maar wil ook zó graag deze er nog in gooien. Móet ook deze worp er nog in gooien. In de wetenschap dat als-ie raak is, er geen seconde meer over is, maar er nog één ding rest: feest vieren met Oranje. En... ze doet het. Abbingh maakt de allesbeslissende. In de WK-finale van 2019. Nederland schrijft geschiedenis. Op het palmares van de Oranje handbaldames prijkt het nu toch echt: de wereldtitel.


Kumamoto, 15 december 2019
Spanje – Nederland 29-30 (13-16)
Opstelling en treffers Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (7), Larissa Nüsser, Danick Snelder (5), Bo van Wetering (1), Delaila Amega, Kelly Dulfer, Merel Freriks, Martine Smeets, Angela Malestein (3), Dione Housheer, Estavana Polman (9).

Nederland_wereldkampioen_handbal_vrouwen.jpg

Handbaldames Nederland winnen voor het eerst in de geschiedenis het WK, in 2019.