Vrijdag 13 december 2019

Handbalsters Nederland wéérgaloos naar finale WK Japan

Finale_WK_Handbal_Dames_Nederland.jpg

Na een sublieme thriller tegen olympisch kampioen Rusland in de halve finale van het WK Dameshandbal in Japan wint Nederland en speelt het zondag in de finale!

Nederland in de finale! Zelden in de geschiedenis van het WK Handbal was er zo'n enerverende, spannende halve finalestrijd, met Oranje, als vrijdag tegen Rusland. De wedstrijd in Kumamoto ging structureel gelijk op: stuivertje wisselen qua kleine voorsprongen met nooit meer dan twee treffers verschil. Maar met de luid klinkende zoemer stond het Nederlands dames handbalteam aan de perfecte kant van de score: 33-32. En dus speelt Nederland voor de tweede keer in het bestaan van het Oranje vrouwen handbalteam in de finale van het WK. Zondag 15 december om 12.30 uur Nederlandse tijd is het zover. Nederland speelt dan in Park Dome tegen de winnaar van de andere halve finale, later op vrijdag bekend: Noorwegen of Spanje. Update: het wordt Nederland - Spanje!

Kroont Nederland zich zondag tot wereldkampioen en voegt het zich bij het rijtje wereldkampioenen dameshandbal? Voegt Nederland een geweldig hoofdstuk toe aan de erelijst van de Oranje handbaldames, met een eerste titel op een groot eindtoernooi? Eén keer eerder bereikte het Nederlands damesteam handbal de finale van het WK, in 2015, verliezend tegen Noorwegen. De Noren zijn op zondag 15 december 2019 in Japan mogelijk opnieuw de opponent in het beslissende, rechtstreekse duel om de wereldtitel: de eindstrijd. Update: niet Noorwegen, maar Spanje is de komende tegenstander van de Oranje handbalsters.

Winnen Oranje handbalsters het WK? Dan ook rechtstreeks naar Olympische Spelen
In de finale is behalve de wereldtrofee nog iets belangrijks te verdienen, namelijk een rechtstreeks toegangbewijs voor de Olympische Spelen 2020 van Tokio. Wint Nederland de finale, dan hoeft het dus ook niet aan te treden op het OKT (olympisch kwalificatietoernooi). Verliest Nederland de finale, dan speelt het van 20 tot en met 22 maart 2020 op het Olympisch Kwalificatie Toernooi tegen Zweden, Senegal en Argentinië. De beste twee landen van deze groep van vier plaatsen zich voor de Olympische Spelen.

Oranje handbalteam subliem tegen Russinnen
De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade speelde een sublieme partij tegen een ongekend sterke tegenstander. De Russinnen waren bezig aan een ijzersterk toernooi, met veel goals verschil en zonder verlies, een toernooi dat zij bovendien in gingen als huidig olympisch kampioen. Maar Nederland trok zich daar allemaal niets van aan. Ging volledig en overtuigd uit van eigen kracht. Bovendien had Nederland vooraf óók iets om prat op te gaan: de Oranjevrouwen vormen het enige landenteam bij het dameshandbal dat tijdens de laatste zes EK's en WK's telkens de halve finales wist te bereiken.

Verbeten strijd tussen twee giganten
Het leidde vrijdag tot een verbeten strijd tussen twee giganten. Rusland opende de score, maar dat zei vrij weinig: Nederland draaide het in de opening direct om tot 3-1 via rake ballen van Estavana Polman, Lois Abbingh en Laura van der Heijden. Maar ook dát zei nog niet heel veel: in hoog tempo hielden Rusland en Nederland elkaar vervolgens continu op gelijke hoogte. Mede dankzij een goede dekking van Nederland, dito reddingen van Oranjekeepster Tess Wester en flamboyant spel van meerdere Oranjespeelsters. Ruststand: 16-16.

Van zweethanden naar enorme ontlading
In het tweede bedrijf in Park Dome kwam eerst Nederland weer voor, via treffers van Polman, Abbingh en Debbie Bont, maar tijdstraffen van Kelly Dulfer, Danick Snelder en Larissa Nusser gaven Rusland lucht om de rollen weer even om te draaien. Met een zinderend vervolg waarin de Russin Anna Vyakhireva weliswaar elf keer raak gooide, bleef toch de Nederlandse dekking uitstekend op peil. De vraag was bijna: welke van beide teams komt 'toevallig' vlak voor de allerlaatste zoemer vóór? Of is er een verlenging nodig? Laura van der Heijden veranderde echter zweethanden in een enorme ontlading aan de zijde van Oranje: 33-32. Gevolg: Nederland staat in de finale. Chapeau!!

Halve finale WK Japan, Kumamoto, 13 december 2019:
Rusland – Nederland 32-33 (16-16)
Opstelling en goals Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont (3), Lois Abbingh (8), Larissa Nüsser, Danick Snelder (1), Bo van Wetering, Delaila Amega, Kelly Dulfer (5), Merel Freriks, Martine Smeets (1), Angela Malestein (1), Dione Housheer, Estavana Polman (9).