Dinsdag 1 oktober 2019

Hockey Dames: zwangere Kelly Jonker zegt vaarwel tegen Oranje

Selectie_Oranje_hockeydames.jpg

Dames hockey-international Kelly Jonker neemt afscheid van Oranje na 168 interlands en 68 treffers. De aanvalster van Nederland is zwanger.

Na 168 interlands (en 68 treffers) heeft hockey-international Kelly Jonker de beslissing moeten nemen: zij stopt bij Oranje. Haar interlandcarrière is voorbij met als aanleiding haar huidige zwangerschap. De 29-jarige aanvalster heeft bondscoach Alyson Annen laten weten per direct haar loopbaan in dienst van Nederland op te zeggen.

"Beetje raar dat mijn olympische ambitie voorbij is"
Jonker is al sinds 2008 van de partij: op 7 april van dat jaar maakte zij haar debuut in het hoogste nationale team. Jonker zegt daar in het bericht van de hockeybond zelf het volgende over. "Mijn zwangerschap kwam voor mijn man en mij als een verrassing, maar wij zijn er ontzettend blij mee. Natuurlijk, tot voor kort was het mijn doel om met TeamNL deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Het voelt op dit moment nog een beetje raar dat die ambitie ineens voorbij is. Maar ik krijg er zoiets moois voor terug, dat is het meer dan waard. Gelukkig reageerden Alyson en het team ook direct enthousiast. Iedereen, zowel bij Oranje als bij mijn club Amsterdam, is blij voor me."

Prachtige interlandlijst met dameshockeyteam Nederland
Jonker heeft ruim een decennium lang mogen bijdragen aan vele successen van het Nederlandse dames hockeyteam. Zo werd ze met de Nederlandse hockeyvrouwen Olympisch kampioen (in 2008 (als reserve) en in 2012), wereldkampioen (in 2014 en 2018) en Europees kampioen (in 2017 en 2019).

Géén terugkeer bij Oranje na zwangerschap
"Ik heb een fantastische tijd gehad bij het Nederlands elftal, maar daaraan komt nu een eind. Na mijn zwangerschap keer ik niet meer terug bij Oranje. Ik heb nog niet besloten wat ik bij Amsterdam (haar club, red.) ga doen. Daarover neem ik in de zomer van 2020 een beslissing. Nu focus ik me eerst op de komende periode."

Programma hockeydames Nederland: Pro League en Olympische Spelen
Voor haar inmiddels ex-collega's bij het nationale hockey vrouwenteam wacht de komende tijd een aantal mooie uitdagingen. De Nederlandse hockeydames spelen onder andere vanaf januari 2020 in de nieuwe Hockey Pro League én in de zomer van 2020 in Tokio op de Olympische Zomerspelen.