Dinsdag 14 mei 2019

Hoe hoog staat Australië op FIFA-ranking vrouwen?

Womens_FIFA-ranking_vrouwen_wereldranglijst_voetbal.jpg

Het Nederlands vrouwenelftal begint aan het WK als de nummer 8 op de FIFA-ranglijst voor vrouwen.

De Oranje vrouwen staan op nummer 8 van de FIFA wereldranglijst voor vrouwen. Maar waar op de FIFA-ranking staat Australië? De eerstkomende en tevens laatste oefentegenstander van het Nederlands vrouwenelftal alvorens het WK begint?

Australië staat net iets hoger dan het Oranjeteam van bondscoach Sarina Wiegman. De 'Matildas' zoals de speelsters van het nationale team van de Australische voetbalvrouwen ook liefkozend worden genoemd, staan op plek nummer 6, zoals je ook kan zien op de FIFA-ranking voor vrouwen.

Die positie van Australië op de wereldranglijst zegt uiteraard wel iets over de kracht van het team dat Nederland treft op zaterdag 1 juni 2019, in het Philips Stadion in Eindhoven, vanaf 18.15 uur. Bovendien is Australië ook van de partij op het komende WK Vrouwen. Zij spelen in Groep C tegen Italië, Brazilië en Jamaica en trappen op het WK af op zondag 9 juni om 13.00 uur, in Valenciennes tegen Italië. Nederland speelt zoals bekend in Groep E tegen Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada en begint het WK op dinsdag 11 juni om 15.00 uur tegen Nieuw-Zeeland, in Le Havre. Zie ook het complete Programma WK Voetbal 2019.

Dat Australië een serieuze voetbalmacht is in het vrouwenvoetbal bewijst ook hun veelvuldige deelname aan de wereldkampioenschapen in de geschiedenis. Behalve in 1991 waren de Matildas op alle WK's van de partij! Verder dan de kwartfinale reikten ze echter niet, hoewel ze dat wel maar liefst drie keer voor elkaar wisten te boksen. Nederland was één keer aanwezig op een WK, namelijk in 2015.

En hoe zit het met de onderlinge resultaten? Nou, van de zes keer dat de voetbalvrouwen van Nederland en Australië elkaar troffen, wonnen de Leeuwinnen slechts één keer, met 3-1. Lieke Martens en Sherida Spitse scoorden destijds, in 2013. Net als alle andere vijf onderlinge ontmoetingen ging het om een oefenwedstrijd. Twee keer werd het gelijk en drie keer won Australië. De laatste keer was in 2017 vóór het EK toen Australië won ondanks treffers van opnieuw Martens en Spitse.