Zaterdag 15 juni 2019

Hoe hoog staat Canada op de FIFA-ranking?

FIFA_ranglijst_vrouwen.jpg

Op welke plek staat Canada op de FIFA-ranking Women's? De Oranjevrouwen staan ten tijde van het WK op plek 8, terwijl de vrouwen van Canada (laatste tegenstander van Nederland in Groep E) op de FIFA-ranglijst een paar treden hoger staan.

Op welke plek staat Canada op de FIFA-wereldranglijst? De laatste tegenstander waartegen Nederland een wedstrijd speelt in WK Poule E, staat een paar plaatsen hoger dan de Leeuwinnen. Nederland neemt ten tijde van het WK de 8e positie in, Canada staat in elk geval tot en met het eind van het WK op de FIFA-ranking op plek 5.

Nummer 8 tegen nummer 5 van de FIFA-ranglijst
De OranjeLeeuwinnen staan op 1967 punten. Dat is goed voor plek numero 8 op de lijst die alle landen ter wereld inschaalt op de kracht van hun nationale vrouwenvoetbalteam, gebaseerd op resultaten uit het (relatief vooral recente) verleden. De voetbalvrouwen van Canada staan op de vijfde plek dankzij hun huidige 2006 punten. De nummer 5 staat daarmee een positie lager dan gastland Frankrijk en een positie hoger dan Australië, waarvan Oranje vlak voor het WK met 3-0 won.

Moeilijkste tegenstander Oranje in Poule E
De actuele FIFA-ranglijst vrouwenvoetbal geldt nog tot na het WK. Ook op basis hiervan is Canada een zeer sterke tegenstander: de sterkste voor Oranje tot dusver in Poule E, al is Nederland na de 3-1 winst op Kameroen sowieso al geplaatst voor de achtste finales. Dat komt ook overeen met de feiten en statistieken van de laatste jaren. Zo wist het gastland van het WK 2015 zich voor de editie van 2019 eenvoudig te kwalificeren.

Canadese vrouwenvoetbalteam op hun gemakkie naar het WK
Canada deed dat door via deels riante overwinningen in de CONCACAF Women’s Championship door te dringen tot de finale. Die (tegen de VS met 2-0 verloren) plek in de eindstrijd van 2018 leverde een ticket voor het WK op. Het is al het zevende mondiale optreden voor de Canadese voetbalsters, want alleen op het WK van 1991 (het allereerste wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen) waren ze er niet bij. Tot een plek op het erepodium kwam het echter vooralsnog niet voor het land dat anno 2019 onder leiding staat van bondscoach Kenneth Heiner-Moller (een Deen).

OranjeLeeuwinnen azen na 12 duels op eerste zege op Canada
Ook wat betreft de onderlinge ontmoetingen is Canada een ijzersterke tegenstander waartegen de Leeuwinnen vol aan de bak moeten. Want van de 12 ontmoetingen tussen Nederland en Canada tot dusver, wonnen de dames van overzee 9 keer. De andere 3 keer eindigden in een gelijkspel, waaronder een 1-1 via een goal van Kirsten van de Ven op het WK 2015. Ofwel: het Nederlands vrouwenelftal wist van de huidige nummer 5 van FIFA-wereldranglijst nog nooit te winnen.

Laatste Leeuwin die scoorde tegen Canada was Van der Gragt
Mogelijk komt hierin op het WK 2019 in Frankrijk verandering. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen, was in 2016 in een vriendschappelijke wedstrijd. Stefanie van der Gragt scoorde namens Oranje, maar Sinclair en Beckie deden dat namens Canada, zodat er een 1-2 eindstand op het scorebord kwam.

Nederland - Canada donderdag in Reims
De derde en laatste wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal op dit WK in Groep E is op donderdag 20 juni. Tijd van aftrap: 18.00 uur. Locatie: Reims. Zie ook het programma van Groep E van het huidige WK Vrouwenvoetbal of zie het gehele WK-speelschema. Daar vind je alle wedstrijden, alle ronden, alle uitslagen en de actuele standen.