Dinsdag 4 juni 2019

Hoe hoog staat Nieuw-Zeeland op FIFA-ranglijst vrouwen?

FIFA_ranglijst_vrouwen.jpg

Het dames voetbalteam van Nederland staat op de FIFA-ranglijst voor vrouwen op plek 8. Maar hoe hoog staat Nieuw-Zeeland op de FIFA-ranking; de eerste tegenstander van de Leeuwinnen op het WK 2019?

Hoe hoog staan de Leeuwinnen en hoe hoog staat Nieuw-Zeeland op de FIFA-ranglijst? De FIFA-ranking bij de vrouwen laat Nederland op plek 8 zien. De komende tegenstander van de Oranjevrouwen op het WK - Nieuw-Zeeland op dinsdag 11 juni - staat een stukje lager. De huidige wereldranglijst vrouwenvoetbal is nog actueel tot na het WK.

Nummer 8 tegen nummer 19 van FIFA-ranglijst vrouwenvoetbal
Het Nederlands vrouwenelftal staat dus achtste op de FIFA-ranking. Maar waar op deze ranglijst van de wereldvoetbalbond staat Nieuw-Zeeland? Het antwoord is: negentiende. Nieuw-Zeeland staat 19e met 1815 punten, vlak achter Zwitserland en vóór Schotland en België, die gedeeld 20e staan. Nederland heeft de 8e plek te danken aan 1967 punten en staat vlak achter Japan en vlak vóór Zweden.

Oranje speelde ook op het WK 2015 eerst tegen Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland is zoals bekend de eerste tegenstander van het Oranjeteam van bondscoach Sarina Wiegman, op weg naar - wie weet - de wereldtitel. Op het WK 2015 in Canada stonden de Leeuwinnen ook al tegenover de vrouwen uit Nieuw-Zeeland en ook toen betrof het hun eerste groepswedstrijd. Destijds won Nederland in Edmonton via een doelpunt in de 33e minuut van Lieke Martens met 0-1. Zie ook: historie OranjeLeeuwinnen.

Dit was de opstelling van de vorige WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland:

Basisopstelling Oranjevrouwen in 2015: Loes Geurts, Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Mandy van den Berg, Petra Hogewoning, Anouk Dekker, Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse, Manon Melis, Vivianne Miedema, Lieke Martens. Wissels: 81. Shanice van de Sanden voor Miedema, 84. Tessel Middag voor Dekker, 90. Kirsten van de Ven voor Martens.

Balans inclusief WK-duel: 4 om 1 om 1 (in voordeel Oranje)
Behalve die ene WK-wedstrijd speelden Nederland en Nieuw-Zeeland ook vijf keer een oefeninterland tegen elkaar. Daarvan won Oranje drie keer en de komende WK-tegenstander één keer. Het andere onderlinge duel eindigde derhalve gelijk.

Programma Poule E
Nederland en Nieuw-Zeeland beleven hun WK-ouverture op dinsdag 11 juni vanaf 15.00 uur in Le Havre, één van de negen WK-speelsteden in Frankrijk. Zie ook het speelschema in Poule E van het WK Vrouwenvoetbal 2019.