Maandag 7 oktober 2019

Hoe hoog staat Rusland op de vrouwen FIFA-ranking?

Flag_of_Russia_svg.png

De Oranjevrouwen uit Nederland staan in aanloop naar het EK-kwalificatieduel met Rusland derde op de FIFA-ranking voor dames. De nationale voetbalvrouwen van Rusland staan op plek 24.

Rusland (dinsdag 8 oktober tegenstander van de Oranjevrouwen tijdens de kwalificatie voor EURO 2021) staat op plek 24 van de FIFA Ranking Vrouwen met de recente releasedatum van 27 september 2019. Nederland bekleedt op de wereldranglijst voetbal voor vrouwen de derde plaats, al sinds de finaleplek op het WK.

Rusland staat tweede in Groep A van de EK-kwalificatie
Na de 2-4 zege van Nederland op 4 oktober in en tegen Slovenië gaat Oranje in Poule A richting het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2021 aan de leiding, terwijl Rusland tweede staat. De Russinnen hebben echter één wedstrijd minder gespeeld. Dat had anders kunnen zijn als de wedstrijd Kosovo - Rusland van afgelopen vrijdag gewoon was doorgegaan, maar die ontmoeting werd afgelast uit oogpunt van 'veiligheid', op verzoek van de Russische bond en autoriteiten. Daarmee hebben de Russinnen nu nog altijd 6 punten uit twee duels, terwijl de Leeuwinnen uit de eerste drie duels 9 punten hebben vergaard. Het doelsaldo van de voetbalvrouwen uit Rusland is 5-0, het doelsaldo van Nederland is 14-2.

Oranjevrouwen staan 3e op actuele FIFA-ranking
De nieuwste FIFA-ranking bij de vrouwen is eind september gepubliceerd. Nederland staat nog altijd derde, een historisch hoge plek die behaald is dankzij de goede zegereeks op het voorbije wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk. Rusland staat zoals vermeld 24e, en is daarmee in theorie de zwaarste tegenstander van de Leeuwinnen in de huidige EK-kwalificatiereeks.

De overige landen op de FIFA-lijst in Poule A zijn Slovenië (plaats 53), Turkije (plek 64), Estland (97) en Kosovo (126). Na de tweestrijd met Rusland speelt de Nederlandse ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in 2019 nog weer op 8 en 12 november, tegen respectievelijk Turkije (uit) en Slovenië (thuis, in het Arnhemse stadion Gelredome). Zie ook: het programma van het Nederlands vrouwenelftal met daarin alle actuele data, locaties en begintijden.