Maandag 9 december 2019

Hoe kunnen handbalsters Nederland zich plaatsen voor halve finales WK?

Wanneer_zijn_halve_finales_WK_Handbal.jpg

De halve finales van het WK Handbal 2019 voor dames zijn op vrijdag 13 december. Hoe kan Nederland naar de halve finale?

Hoe kan Nederland zich plaatsen voor de halve finales van het WK Dames in Japan? Dat is rekenkundig gezien heel simpel: Oranje moet woensdag 11 december winnen van Zuid-Korea én Noorwegen en Duitsland mogen niet gelijkspelen tegen elkaar.

Update 11-12: Nederland wint van Zuid-Korea (40-33). Ook bij een zege van Servië op Denemarken (wedstrijd begint 10.00 uur) is Nederland gekwalificeerd voor de halve finale


- originele artikel:

Dat is de feitelijke slotconclusie na de uitslagen van de wedstrijden van maandag in Poule 1 van de Main Round. Nederland verloor tegen Denemarken (27-24, na het eerdere verlies op zondag tegen Duitsland met 23-25), terwijl Noorwegen met het oog op de halve finales probleemloos zijn plicht deed door later op de dag (ruim) te winnen van zwakke broeder Zuid-Korea (36-25). Vroeg in de Nederlandse maandagochtend had koploper Duitsland al verloren van Servië.

Halve finales WK Handbal
Het komt erop neer dat Noorwegen en Duitsland plaatsing voor de halve finales in eigen hand hebben. Enerzijds natuurlijk door zelf te winnen, maar ze zouden zelfs kunnen 'besluiten' gelijk te spelen, zodat ze beide niet meer in te halen zijn en vanuit Poule 1 een plek verdienen bij de laatste vier van het WK in Japan. Gebeurt het laatste (een gelijkspel) dan is Oranje gezien. Wint één van beiden, dan is er nog kans.

Voorwaarde: Nederland wint van Zuid-Korea
Sowieso moet Nederland eerst zelf 'gewoon' zien te winnen. De Nederlandse handbaldames komen woensdag 11 december met tegenstander Zuid-Korea als eerste in actie, vanaf 07.00 uur Nederlandse tijd. Bij een gelijkspel of slechter is het al exit voor het (op dit WK wisselvallig presterende) team van coach Emmanual Mayonnade.

Resultaten onderlinge duels tonen nu hun belang
Zet Oranje Zuid-Korea inderdaad opzij en Noorwegen en Duitsland spelen later op de dag níet gelijk, dan is Nederland door naar de halve finales, via één van de volgende opties.

Nederland wint van Zuid-Korea en stel dat Noorwegen van Duitsland wint, dan hebben de Noren 8 punten, Nederland 6 en Duitsland 5. Ook Servië kan nog op 6 punten komen, maar onderling heeft Nederland van Servië gewonnen en dat is dan bepalend. Nederland is dan dus geplaatst voor de halve finale.

Nederland wint van Zuid-Korea en stel dat Duitsland wint van Noorwegen, dan heeft Duitsland 7 punten, Nederland 6 en ook Noorwegen dan nog altijd 6. Echter, onderling heeft Nederland van Noorwegen gewonnen en dat is dan bepalend. En wat betreft Servië geld zoals gezegd hetzelfde. Nederland is ook dan dus geplaatst voor de halve finale.

Programma WK Handbal woensdag | alle wedstrijden in Poule 1
07.00 uur: Nederland - Zuid-Korea
10.00 uur: Servië - Denemarken
12.30 uur: Noorwegen - Duitsland

Stand Poule 1 met Nederland

1 Noorwegen 4-6 (114-99)
2 Duitsland 4-5 (106-104)
3 Nederland 4-4 (113-103)
4 Servië 4-4 (113-125)
6 Denemarken 4-3 (97-98)
5 Zuid-Korea 4-2 (111-125)