Dinsdag 1 oktober 2019

Hoe kunnen handbalsters Nederland zich kwalificeren voor Olympische Spelen?

Bondscoach_Oranje_handbal_dames.jpg

Het Nederlands dames handbalteam kan zich via het WK 2019 plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020. Direct óf indirect door een ticket voor het OKT te verdienen. Op de foto: bondscoach Emmanuel Mayonnade.

Doet het Nederlands vrouwen handbalteam mee aan de Olympische Spelen 2020 in Tokio? De Oranje handbalsters kunnen zich voor de OS plaatsen via het WK 2019 in Japan. Als Nederland als eerste eindigt - dus wereldkampioen wordt - is het rechtstreeks voor de Spelen gekwalificeerd. Als de Nederlandse dames als tweede eindigen, als derde, vierde, vijfde, zesde of zevende, mag het in maart 2020 meedoen aan het OKT: het Olympisch Kwalificatie Toernooi.

Drie keer OKT Handbal Dames
In het laatste geval is de kans groot dat Nederland het OKT in eigen land mag spelen, aangezien ons land zich heeft opgeworpen als organisator van het OKT, zo meldt het NHV. Er zijn overigens drie OKT's, met die keer vier landen = twaalf deelnemers. Daaronder dus de landen die op het WK meedoen en daar in de eindklassering behoren tot de nummers 2 tot en met 7. De samenstelling van de andere twee OKT's vindt eveneens plaats aan de hand van de resultaten van het WK. Van elke OKT-groep van vier landen gaan er twee door naar de Spelen.

OS-ticket te verdienen direct of indirect via WK 2019
Kortom, als Oranje Dames Handbal op het WK Handbal minimaal zevende wordt maar géén wereldkampioen, zal het in het voorjaar van 2020 strijden om een olympisch ticket, in een mini-toernooi samen met nog drie landen. Om precies te zijn vindt het OKT-programma plaats van 20 t/m 22 maart. Per OKT kwalificeren de als hoogst geëindigde twee landen zich voor Tokio 2020. Aldaar zullen er komende zomer in totaal twaalf landen wedijveren om de hoogste olympische eer.

Nederlandse voetbalsters en hockeysters al zeker van Tokio
De Nederlandse voetbaldames hebben zich al geplaatst voor de Olympische Spelen. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse hockeydames. Zie ook alvast: programma Leeuwinnen op OS en programma Oranje hockeysters op OS 2020.

WK Handbal
De Oranje handbalvrouwen kunnen het olympisch ticket veiligstellen in de periode van 30 november (begin WK) t/m 15 december 2019 (finale) wanneer het wereldkampioenschap vrouwenhandbal op de agenda staat. De 'Olympic Games Tokyo' zelf duren overigens van vrijdag 24 juli tot en met zondag 9 augustus.