Dinsdag 1 oktober 2019

Hoe kunnen handbalsters Nederland zich kwalificeren voor Olympische Spelen? | Update: Oranje geplaatst voor OS

Bondscoach_Oranje_handbal_dames.jpg

Update: het Nederlands dames handbalteam heeft via het WK 2019 geplaatst voor de Olympische Spelen van 2020. Op de foto: bondscoach Emmanuel Mayonnade.

Doet het Nederlands vrouwen handbalteam mee aan de Olympische Spelen 2020 in Tokio? De Oranje handbalsters kunnen zich voor de OS plaatsen via het WK 2019 in Japan. Als Nederland als eerste eindigt - dus wereldkampioen wordt - is het rechtstreeks voor de Spelen gekwalificeerd. Als de Nederlandse dames als tweede eindigen, als derde, vierde, vijfde, zesde of zevende, mag het in maart 2020 meedoen aan het OKT: het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Als een Europees land wereldkampioen wordt, is Nederland hoe dan ook al geplaatst voor het OKT. En ook als een Europese land vice-wereldkampioen wordt, is het OKT voor Oranje nabij.

UPDATE 15 DECEMBER 2019: NEDERLAND WORDT WERELDKAMPIOEN EN IS DAARMEE OOK RECHTSTREEKS GEPLAATST VOOR DE OLYMPISCHE SPELEN 2020 IN TOKYO!

UPDATE 13 december 2019:
Nederland is geplaatst voor de finale. Wint Nederland de WK-finale, dan hoeft het dus niet aan te treden op het OKT (olympisch kwalificatietoernooi) en gaat het rechtstreeks naar Tokyo 2020. Verliest Nederland de finale, dan speelt het van 20 tot en met 22 maart 2020 het Olympisch Kwalificatie Toernooi tegen Zweden, Senegal en Argentinië. De beste twee landen van deze groep van vier plaatsen zich voor de Olympische Spelen.

UPDATE 9 december 2019: NEDERLAND IS VOOR HET OKT GEPLAATST NA WEDSTRIJD TEGEN DENEMARKEN OP WK (ondanks het verlies in dat duel).

--

Hoe kan Nederland zich plaatsen voor Olympische Spelen Handbal Dames?
(Bron: NHV)

- Zoals vermeld, als Nederland wereldkampioen wordt plaatst het zich rechtstreeks.

- Als Nederland op het WK Handbal 2019 eindigt als tweede, derde, vierde, vijfde, zesde of zevende, mag het deelnemen aan het OKT

- De Nederlandse handbaldames mogen ook deelnemen aan het OKT (Olympisch Kwalificatie Toernooi) als ze op het WK op plek 8 of 9 eindigen, mits een of twee landen die zich al voor de OS hebben geplaatst, op het WK bij de eerste zeven landen eindigen.

- Wint een Europees land het Handbal WK, maar niet Nederland? Dan plaatst zowel Rusland als óók Nederland (!) zich voor het OKT. Dit dankzij de goede prestaties op het EK 2018. Nederland hoeft hiervoor op het WK in Japan niet eens in de top zeven te eindigen.

- Eindigt een Europees land op het WK als tweede? En eindigt Australië als dertiende of lager? Ook dan kwalificeert Nederland evenals Rusland zich sowieso voor het OKT.


Drie keer OKT Handbal Dames
De kans is groot dat Nederland het OKT in eigen land mag spelen, aangezien ons land zich heeft opgeworpen als organisator van het OKT, zo meldt het NHV. Er zijn overigens drie OKT's, met drie keer vier landen = twaalf deelnemers. Daaronder dus de landen die op het WK meedoen en daar in de eindklassering behoren tot de nummers 2 tot en met 7. Zitten hier al één of meerdere landen bij die zich al hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen (zie verderop in dit artikel) dan schuiven deze plaatsen door. De samenstelling van de andere twee OKT's vindt eveneens plaats aan de hand van de resultaten van het WK. Van elke OKT-groep van vier landen gaan de beste twee door naar de Spelen.

OS-ticket te verdienen direct of indirect via WK 2019
Kortom, als Oranje Dames Handbal op het WK Handbal minimaal zevende wordt maar géén wereldkampioen, of als er één van de andere genoemde scenario's van toepassing is, zal het in het voorjaar van 2020 strijden om een olympisch ticket, in een mini-toernooi samen met nog drie landen. Om precies te zijn vindt het OKT-programma plaats van 20 t/m 22 maart. Per OKT kwalificeren de als hoogst geëindigde twee landen zich voor Tokio 2020. Aldaar zullen er komende zomer in totaal twaalf landen wedijveren om de hoogste olympische eer.

Update 25/11: Van de twaalf deelnemende landen aan het Olympisch vrouwen handbaltoernooi zijn deze landen al gekwalificeerd:

Japan (als gastland)
Angola
Brazilië
Frankrijk
Zuid Korea


Nederlandse voetbalsters en hockeysters al zeker van Tokio
De Nederlandse voetbaldames hebben zich al geplaatst voor de Olympische Spelen. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse hockeydames. Zie ook alvast: programma Leeuwinnen op OS en programma Oranje hockeysters op OS 2020.

WK Handbal
De Oranje handbalvrouwen kunnen het olympisch ticket veiligstellen in de periode van 30 november (begin WK) t/m 15 december 2019 (finale) wanneer het wereldkampioenschap vrouwenhandbal op de agenda staat. De 'Olympic Games Tokyo' zelf duren overigens van vrijdag 24 juli tot en met zondag 9 augustus.