Maandag 26 oktober 2020

Kosovo - Nederland 27 oktober 2020 (0-6)

Katja-Snoeijs-Oranje-liggend-ProShots-9659522.jpg

Katja Snoeijs heeft tegen Kosovo een hattrick gescoord!

Op dinsdag om 19:00 uur klinkt het fluitsignaal voor de wedstrijd Nederland - Estland. De twee landen speelden nog niet eerder tegen elkaar. Voor de OranjeLeeuwinnen staat er niks meer op het spel, behalve eer. Zij hebben zich afgelopen vrijdag al definitief geplaatst voor het EK 2022. Desondanks verwachten wij een mooie wedstrijd.

KOSOVO- NEDERLAND (uitslag 0-6)
Datum: dinsdag 27 oktober 2020
Tijd: 19:00 uur
Locatie: Stadiumi Fadil Vokrri
Scheidsrechter: Marta Frias Acedo
Soort: EK Kwalificatie
Live te zien op Veronica

Samenvatting

Het fluitsignaal heeft geklonken en dat betekent dat je hier de highlights van de wedstrijd kunt lezen.

Nederland trapt af met Beerensteyn om stipt 19:00 uur. Kosovo heeft gekozen voor een 4-5-1 opstelling, erg verdedigend dus tegenover de 4-3-3 opstelling van de OranjeLeeuwinnen. De thuisspelende ploeg lijkt in de derde minuut al genoegen te nemen met een gelijkspel. Zij nemen ruim de tijd voor doeltrappen en vrije trappen.

Na ruim zes minuten gespeeld te hebben, wordt de eerste bal succesvol voor gegeven. De mogelijkheid werd niet benut, evenals de corner die daarna volgde niet. In de tiende minuut volgt een eerste voorzet van de kant van Kosovo. Deze is volledig ongevaarlijk.

GOAL! Weer een vroeg doelpunt door Van de Donk. Martens kreeg de bal net niet lekker voor haar rechter, maar Van de Donk was alert en schoot hem bekeken binnen. 0-1

Bijna was er alweer een doelpunt voor Oranje! Snoeijs kopt maar net naast, na een kopbal van Van der Gragt.

Minuut 19: Spitse staat aan de linkerzijde van de zestien klaar voor een vrije trap. Het werd geen schot op doel, maar een lage bal met een overstapje van Janssen. Helaas was er niemand om de bal binnen te schieten.

De OranjeLeeuwinnen hebben de overhand met zo'n 85% balbezit in de eerste 20 minuten. Er zijn al wat kansen geweest, maar slechts een werd er benut.

Bijna 0-2! Van de Donk schiet hard vanaf tien meter, maar het schot wordt geblockt voor de doellijn.

Kosovo lijkt nauwelijks moeite te willen doen om de bal af te pakken. Ze laten de Nederlandse speelsters gewoon komen en komen zelf in actie rondom de zestien. Langs de lijn horen we Wiegman continu luidkeels schreeuwen: Vooruit!

GOAL! Martens, Groenen en dan Van de Donk. Via via gaat de bal naar Snoeijs die de bal binnen schiet! Het is het tweede doelpunt van de wedstrijd en de tweede interlandgoal voor Snoeijs. 0-2

GOAL! In de 34e minuut neemt spitse een vrije trap welke tegengehouden wordt door de keeper, maar Martens staat op de juiste plek om vanuit de rebound te scoren. Het is 0-3. Spitse zal stiekem balen, omdat ze wellicht het topscorers klassement van de kwalificatiereeks wilt winnen.

Met nog zes minuten te spelen wordt een counter van Kosovo makkelijk onderbroken door Van der Gragt.

GOAL! Opnieuw Snoeijs die de bal binnenschiet na een heerlijk pass vanaf de zijkant van Wilms. 0-4

-- Rust 0-4 --

Een prachtige vrije trap van Spitse knalt hard tegen het aluminium, bijna was daar haar 11e kwalificatie doelpunt. Inmiddels is een gelijkspel voor Kosovo niet meer denkbaar, waarschijnlijk zullen ze nu het aantal tegendoelpunten willen beperken.

Verder zijn er maar weinig kansen nog geweest, maar wellicht worden dat er vanaf minuut 60 meer.

WISSELS (60'): Van Dongen komt voor D. Janssen, Miedema voor Beerensteyn en Van de Sanden voor Wilms.

Kosovo is ondanks de kleine uitbraken nog steeds geen partij voor Nederland. De scherpte is er bij de OranjeLeeuwinnen wel een beetje van af en echt grote kansen blijven uit.

WISSEL (77'): Kaagman betreedt het veld voor Groenen en R. Jansen komt binnen de lijnen voor Martens.

Een gele kaart voor Nouwen, nadat ze haar been te hoog in de lucht tegen het hoofd van een Kosovose speelster gooide.

Tegen het einde van de wedstrijd zette Kosovo een aardige aanval op, maar eindigde met een buitenspel positie. Onze keepster Kop heeft de bal weinig in handen gehad.

Vlak voor tijd was het bijna Kaagman die haar eerste interlandgoal maakte. De keepster van Kosovo stond op de juiste plaats.

GOALS! Miedema maakt in de laatste minuut van de wedstrijd het vijfde maar niet laatste doelpunt na een diepe pass van Van der Gragt. Snoeijs heeft een minuut later een bal voor het intikken en maakt zo haar hattrick compleet.

-- Einde wedstrijd (uitslag 0-6) --

Voorbeschouwing

Stand in de groep
In groep A van de EK kwalificatie staat Nederland met 24 punten ongeslagen aan de top.
Kosovo verzamelde al 10 punten en speelde pas zeven wedstrijden. Het doelsaldo van de ploeg is daarentegen niet erg positief, namelijk -8. Kosovo verloor onder andere van Slovenië en Rusland en incasseerde daarbij 13 doelpunten.

Opstelling
Nu de OranjeLeeuwinnen zich al hebben geplaatst, is de verwachting dat Wiegman andere speelster dan normaal een plek in de basis geeft. Afgelopen vrijdag zagen we Snoeijs al opduiken in de spits en ook Nouwen kreeg een basisplaats toegewezen. Het is nog niet bekend of Sari van Veenendaal onder de lat staat.

Kort voor de wedstrijd krijg je van ekvrouwen.nl de volledige opstelling. Bekijk nu al de 24-koppige selectie.

Leuk om te weten
Zowel Sherida Spitse als Vivianne Miedema staan in het topscorers klassement van de EK kwalificatie. Respectievelijk met tien en acht doelpunten. De Noorse Caroline Graham Hansen leidt samen met Spitse het klassement.

En wist je dat...
• Het doelpunt van Katja Snoeijs - haar eerste interlandgoal - tegen Estland betekende de 150e treffer van de OranjeLeeuwinnen onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman.
• Sherida Spitse is met 179 interlands de recordinternational
• Kosovo wordt het 53e land waar de OranjeLeeuwinnen tegen spelen
• Kosovo werd in mei 2016 toegelaten tot de UEFA-competities. De huidige plaatsingsreeks op weg naar de Women’s EURO 2022, is de eerste keer dat ze mee doen aan de EK-kwalificatie.
• Dominique Janssen en Daniëlle van de Donk begonnen als enige twee speelsters alle acht EK kwalificatieduels in de basis
• De OranjeLeeuwinnen zijn sinds de WK-finale inmiddels 11 wedstrijden op rij ongeslagen (8x winst,
3x gelijk)
• De grootste overwinning van de OranjeLeeuwinnen ooit was de 13-1 winst op Macedonië op 29
oktober 2009