Donderdag 26 september 2019

Kwalificatie EK: Oranje handbaldames spelen eerste buit binnen

Oranje_handbaldames_kwalificatie_EK.jpg

De Nederlandse handbalvrouwen winnen van Oostenrijk in de eerste wedstrijd voor kwalificatie voor het EK 2020.

De ouverture van de EK-kwalificatiereeks voor EURO 2020, is voor de Oranje handbaldames goed verlopen. De Nederlands vrouwen wonnen van Oostenrijk met 32-24, donderdagavond in de volle ambiance van het Indoor Sportcentrum in Eindhoven.

Het Europees kampioenschap handbal 2020 wordt gehouden in Denemarken en Noorwegen. Nederland zit in de kwalificatiereeks in Groep 1, samen met Oostenrijk, Spanje en Griekenland. Spanje versloeg de Griekse handbalvrouwen donderdag ruim met 33-18, terwijl Nederland wat meer moeite had om Oostenrijk van zich af te schudden. Komende zondag (29 september) vanaf 15.30 uur Nederlandse tijd (in Griekenland is het één uur later) is in Kozani Griekenland de volgende tegenstander van de Oranjeformatie van bondscoach Emmanuel Mayonnade.

Oranje handbalsters treffen voor rust veel tegenstand
De Nederlandse handbaldames waren het aan hun stand 'verplicht' te winnen van Oostenrijk, nadat ook de zes laatste onderlinge wedstrijden gewonnen gingen. In de eerste 'echte' wedstrijd onder leiding van Mayonnade anders dan een oefeninterland, ging de strijd aanvankelijk echter aardig gelijk op. In de eerste helft kon Oostenrijk de opeenvolgende Nederlandse voorsprongen namelijk bekwaam bijhouden.

Oostenrijk houdt Nederland op gelijke ruststand
Naarmate de rust dichterbij kwam, lukte het Nederland alsnog om wat meer afstand te nemen, onder andere dankzij twee rake ballen van Lois Abbingh en twee sublieme acties van de handen van Debbie Bont. Toch was onnauwkeurig afmaakwerk van de zijde van Oranje de opmaat voor een gelijkwaardige pauzestand: 13-13, nadat de bezoekers zelfs nog even op voorsprong waren gekomen.

Nederland loopt uit via snelle goals
Na de pauze liep de gelijke stand gestaag verder op naar 20-20. Een wat onnodige tijdstraf van de Oostenrijkse Dedic leidde vervolgens binnen twee minuten met een Oranjespeelster méér tot een meer geruststellende afstand: 23-20 in het voordeel van Nederland. Treffers van Angela Malestein, Lois Abbingh en Bo van Wetering maakten op dat moment het verschil. De Oranje handbaldames bleven in die flow, met opnieuw drie snelle goals, van Malestein en tweemaal Van Wetering, leidend tot 26-20.

Bo van Wetering: nog nooit zoveel Oranjegoals
Die stand kon Oranje in het laatste bedrijf rustig uitbouwen, zonder achterin nog angstige momenten te hoeven beleven. Met onder meer in totaal zes treffers van zowel Bo van Wetering (persoonlijk interlandrecord qua treffers) als Kelly Dulfer kwam de einduitslag van 32-24 op het bord. En daarmee de eerste punten in de strijd van de Oranje handbalvrouwen om EK-kwalificatie. De bovenste twee landen van elke kwalificatiegroep plaatsen zich voor het EK, dat wordt gehouden van 4 t/m 20 december 2020. Beide gastlanden (Denemarken en Noorwegen) zijn al automatisch gekwalificeerd.

Nederland ook op WK Handbal 2019 in Japan
Ondertussen staat het nationale team Oranje Handbal Dames ook aan de vooravond van een nog grootser evenement: het wereldkampioenschap handbal 2019 in Japan. Nederland speelt op het WK in de poulefase (Groep A) allereerst tegen Slovenië, op zaterdag 30 november. Daarna speelt Oranje in dezelfde speelstad (Kumamoto) WK-groepswedstrijden tegen Angola, Cuba, Servië en Noorwegen. Het gehele WK-programma tot en met de finale is te vinden via bovenstaande link met schema.


Speelsters Nederland tegen Oostenrijk (32-24), kwalificatie EURO 2020:

Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer (3 treffers), Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (5), Lois Abbingh (4), Larissa Nüsser (1), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg, Bo van Wetering (6), Kelly Dulfer (6), Merel Freriks, Inger Smits, Zoë Sprengers (1), Angela Malestein (2) en Dione Housheer.