Donderdag 27 juni 2019

Kwartfinale WK Italië-Nederland: speelsters en FIFA-ranking tegenstander Oranje

Oranje_Vrouwen_in_kwartfinale_WK_Voetbal.jpg

Nederland speelt op zaterdag 29 juni 2019 tegen Italië in de kwartfinale van het WK Vrouwenvoetbal. Hoe sterk is Italië, welke speelsters hebben ze en hoe hoog staat Italië op de FIFA-wereldranglijst?

Dit zijn de speelsters van Italië, dat op de FIFA-ranglijst lager dan Nederland staat. Hoe sterk is Oranjes komende tegenstander in de kwartfinales van het WK 2019? Hoe liggen de verhoudingen? Hoe presteerden de vrouwen van Italië voorheen? Wat is hun selectie en wat is hun kracht? De ploeg van bondscoach Milena Bertolini wedijvert nu tegen de Leeuwinnen van bondscoach Sarina Wiegman, met een positieve spirit.

Italië zit lekker in het toernooi, zoals dat heet. Na hun 2-0 zege op China in de achtste finales is het enthousiasme al helemaal komen bovendrijven, in het voetbalgekke land dat ook zijn voetbalvrouwen een mediterraan hart toedraagt. Bovendien: zo vanzelfsprekend is het helemaal niet, dat het nationale vrouwenteam van Italië de kwartfinales haalt van het WK...

Oranjes tegenstander komende zaterdag 29 juni vanaf 15.00 uur in Valenciennes is pas voor de derde keer op het WK voor vrouwen van de partij. En de laatste keer was twintig jaar geleden: op het WK van 1999 toen de Italiaanse speelsters in de groepsfase al afscheid moesten nemen van het toernooi. Daarvóór deed Italië mee aan het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal editie 1991. En ook toen, net als nu op het WK in Frankrijk, kwam Italië in de kwartfinale.

Italië - Nederland: hoe liggen de kansen?
Daar bleef het destijds bij. Het is nu aan het Nederlands vrouwenelftal om ervoor te zorgen dat het zaterdag voor Italië een herhaling van 1991 wordt. Zodat de Leeuwinnen, en niet Italië, doorgaan naar de halve finales van het WK. Maar hoe liggen op papier de kansen?

Italië laagst van overgebleven WK-landen op FIFA-ranglijst
Om te beginnen een blik op de FIFA-wereldranglijst vrouwenvoetbal. Altijd handig om een eerste beeld te vormen, al zegt het natuurlijk relatief nog niet zo heel veel. In elk geval: Italië staat op plaats 15, Nederland op plek 8. Van alle landen in de kwartfinales is Italië bovendien het laagst geklasseerd op deze FIFA-ranking. Wat dat betreft heeft Nederland het in de kwartfinales dus niet zo slecht getroffen.

Vrouwenvoetbalploeg Italië: sterk collectief in goede moed
De OranjeLeeuwinnen zien echter een goed collectief tegenover zich. Middenvelder Barbara Bonansea is de ster, van Juventus, die dit WK-toernooi al twee keer scoorde. Bonansea deed dat in de groepsfase in Poule C (beide goals in het duel met Australië) waarin Italië uiteindelijk Australië, Brazilië (beide nipt) evenals Jamaica achter zich liet. Grotendeels op doelsaldo, want de drie bovenste landen eindigden met elk 6 punten. Daarmee gingen zij alle drie door. Inmiddels zijn Brazilië en Australië echter alweer uitgeschakeld, tegen respectievelijk Frankrijk en Noorwegen. Maar Italië is nog volop in goede moed.

Oranje opgelet: Bonansea, Girelli, Galli... zij weten wat scoren is!
Twee van de andere speelsters die zich namens de vrouwenvoetbalploeg van Italië al bewezen hebben, zijn Girelli en Galli, die beiden tot dusver op drie goals staan. De andere speelsters uit de Italiaanse selectie zijn:

DOEL
Francesca Durante (Fiorentina)
Laura Giuliani (Juventus)
Chiara Marchitelli (Fiorentia)
Rosalia Pipitone (AS Roma)

VERDEDIGING
Elisa Bartoli (AS Roma)
Lisa Boattin (Juventus)
Laura Fusetti (AC Milan)
Sara Gama (Juventus)
Alia Guagni (Fiorentina)
Linda Cimini Tucceri (AC Milan)
Valery Vigilucci (Fiorentina)

MIDDENVELD
Greta Adami (Fiorentina)
Lisa Alborghetti (AC Milan)
Valentina Bergamaschi (AC Milan)
Barbara Bonansea (Juventus)
Valentina Cernoia (Juventus)
Aurora Galli (Juventus)
Manuela Giugliano (AC Milan)
Alice Parisi (Fiorentina)
Martina Rosucci (Juventus)
Annamaria Serturini (AS Roma)

AANVAL
Cristiana Girelli (Juventus)
Valentina Giacinti (AC Milan)
Ilaria Mauro (Fiorentina)
Daniela Sabatino (AC Milan)
Stefania Tarenzi (Chievo Verona)

Oranjes komende tegenstander: ijzersterke kwalificatie voor WK
Italië had de positieve spirit ook al te pakken in de kwalificatiereeks op weg naar dit WK. Daarin verloor de formatie van bondscoach Milena Bertolini slechts één keer, van België dat in tegenstelling tot de Italianen zich niet voor het WK wist te kwalificeren.

Bondscoach Milena Bertolini (52): wie is zij?
Bertolini is een voormalig topspeelster, die in actie kwam als centraal verdediger. Ze kwam echter nooit uit voor het nationale elftal. Na haar spelerscarrière werd ze coach: in eerste instantie van de clubs Verona, Reggiana en Brescia, alvorens zij in 2017 coach werd van het nationale vrouwenvoetbalteam. Bertolini leidde Italië naar het WK, na de gememoreerde afwezigheid van maar liefst twintig jaar. Bertolini heeft behalve tactisch en ander coachingsvermogen ook een ander essentieel element in het team gebracht: zelfvertrouwen bij de speelsters. Het geloof dat Italië daadwerkelijk wereldkampioen voetbal bij de vrouwen kan worden. Misschien is dát aspect nog wel het meest geduchte gevaar voor de Leeuwinnen uit Nederland.

Op een missie, met de Macarena
De 'Azzurre' is op een missie, zoiets als bondscoach Bert van Marwijk ooit ook het Oranje van 2010 bijbracht, op weg naar uiteindelijk de WK-finale... Hoe dan ook, de speelsters van Italië genieten van dit WK in Frankrijk en hun rol daarin. Zichtbaar voor de buitenwacht, op en naast het veld. Hun vrije vertolking van de Macarena, na elk positief resultaat, is hiervan een treffend (en aanstekelijk) voorbeeld.

Winnaar Italië - Nederland: halve finale tegen Duitsland/Zweden
Het is aan het Nederlands elftal om de Italiaanse opmars te stoppen. En om ervoor te zorgen dat Oranje op woensdag 3 juli 2019 in Lyon de halve finale speelt tegen de winnaar van Duitsland tegen Zweden. Zou Nederland ook díe wedstrijd tot een goed einde weten te brengen, dan wacht eveneens in Lyon op zondag 7 juli de finale...