Donderdag 29 augustus 2019

Leeuwin Daniëlle van de Donk dendert door naar haar 100e

OranjeLeeuwin_Danielle_van_de_Donk_selectie_Leeuwinnen_WK.jpg

Arsenal-middenvelder Daniëlle van de Donk viert bijna haar 100e cap als Leeuwin.

Het is een droom om voor Oranje te spelen. Het is Daniëlle van de Donk al in 2010 gelukt. Maar het is een nog groter feit dat je je 100e interland gaat spelen. Voor de middenvelder van Arsenal is óók die droom op nog maar vier duels na een feit. Met de wedstrijden van de OranjeLeeuwinnen tegen Estland (vrijdag 30 augustus) en Turkije (dinsdag 3 september) de komende dagen op de Oranje-agenda, kan ze alvast op 98 komen, om waarschijnlijk in oktober de 100 te kunnen halen. De komende wedstrijden zijn in het kader van kwalificatie voor het EK 2021.

Speelsters Oranje Vrouwen met 100 caps of meer
Een magisch getal is dus voor de 28-jarige aanvallende middenvelder in aantocht. Nog vier keer het Wilhelmus zingen en de speelster van Oranje hoort bij een illuster rijtje vrouweninternationals, bestaande uit nog maar 12 internationals die de 100 interlands al achter hun naam hebben staan. Onder hen ex-internationals Anouk Hoogendijk en Daphne Koster, huidig bondscoach Sarina Wiegman, keepster Loes Geurts en - uiteraard - recordinternational Sherida Spitse. Laatstgenoemde is voor Van de Donk nog ver uit zicht; Spitse voert met 169 caps de lijst met recordinternationals van de OranjeLeeuwinnen aan.

Daniëlle van de Donk maakte haar debuut voor Nederland in december 2010 (tegen Mexico). Zij voel toen in, vlak voor het einde van de wedstrijd. De geboren Valkenswaardse bereikte haar hoogtepunten met het nationale team met het winnen van de Europese titel in 2017 en het bereiken van de WK-finale in 2019. Vóór zij haar transfer maakte naar Arsenal kwam Van de Donk in clubverband in actie voor achtereenvolgens sv Valkenswaard, UNA, Willem II, VVV-Venlo, PSV/FC Eindhoven en het Zweedse Kopparbergs/Göteborg.