Zaterdag 4 juli 2020

Leeuwin Van Dongen: toptransfer in Spanje

Leeuwinnen_Merel_van_Dongen.jpg

OranjeLeeuwin Merel van Dongen, hier in beeld tijdens het WK 2019, maakt in de zomer van 2020 een toptransfer: van Real Betis naar Atlético Madrid.

Merel van Dongen, verdediger bij de OranjeLeeuwinnen, begint na de zomer bij Atlético Madrid. Het is een prachtige transfer in Spanje, waar de 27-jarige speelster haar koffers pakt bij Real Betis. De Amsterdamse, goed voor 41 interlands en één goal bij de Oranjevrouwen, heeft in Madrid getekend tot 2022.

Van Dongen voegt met het Spaanse Atlético een absolute topclub in het vrouwenvoetbal toe aan het rijtje clubs dat ze tot dusver al op haar palmares opbouwde. Dat liep eerder al van SC Buitenveldert, RKSV Pancratius en Ter Leede naar ADO Den Haag, Alabama Crimson Tide en Ajax naar Real Betis.

OranjeLeeuwin Van Dongen naar club die weet wat winnen is
In Madrid komt ze keepster Sari van Veenendaal nét niet meer tegen. De doelvrouw van het Nederlands vrouwenelftal verkaste een maand geleden vanuit Atlético weer terug naar Nederland; naar PSV. Haar collega bij Oranje in de verdediging, Merel van Dongen dus, maakt nu echter een mooie stap voorwaarts terwijl ze 'gewoon' in Spanje blijft wonen.

Ene kampioenschap na het andere
Atlético vertoeft in de Spaanse vrouwencompetitie al jarenlang aan kop. In het voorbije coronaseizoen stonden de Madrileensen bij het stopzetten van de competitie op plek 2 (achter landskampioen FC Barcelona van onder anderen Lieke Martens). De drie seizoenen ervóór werd in Madrid de kampioensvlag gehesen, om er dus liefst drie landstitels achtereen te kunnen blijven wapperen.

"Merel weet wat er wordt gevraagd"
Atlético is een aanwinst voor Van Dongen, maar omgekeerd is natuurlijk zeker ook het geval. De club meldt op haar website erg blij te zijn met de Leeuwin. Van Dongen kan ondertussen immers al als echte routinier worden omschreven, mede dankzij haar aanwezigheid met Oranje op het gewonnen EK in 2017 en natuurlijk dankzij de behaalde finaleplaats op het WK in 2019. "Merel is een ervaren speelster die weet wat er wordt gevraagd in de competities waarin Atlético uitkomt", zo meldt de Spaanse, iconische club. Behalve de Spaanse voetbalcompetitie is dat ook de UEFA Women's Champions League.

Met OranjeLeeuwinnen naar EK Vrouwenvoetbal 2021 (2022)
Behalve een nieuw avontuur wacht Van Dongen, mits behorend tot de nieuwste selectie van de OranjeLeeuwinnen, vanaf september ook weer een nieuwe interland. Op het programma van de Oranje Vrouwen staat op vrijdag 18 september 2020 de kwalificatiewedstrijd uit tegen Rusland. Nederland is als koploper in Groep A al dichtbij een ticket voor het EK Vrouwenvoetbal 2021 (2022) in Engeland.